Spaans koningshuis moet niet te gewoontjes worden

Op de menukaart van het bruidsmaal van de Spaanse prinses Cristina, die vandaag trouwt met een handballer, staan ook macrobiotische gerechten. Het koningshuis past zich aan de moderne tijd aan.

BARCELONA, 4 OKT. De prinses en de handbalspeler treden vandaag in het huwelijk. Rondom de kathedraal van Barcelona, midden in de oude binnenstad met zijn kronkelige straten, werd de afgelopen dagen koortsachtig gewerkt aan de voorbereiding van het trouw-spektakel. Een leger van meer dan vier en een half duizend politie-agenten is ingezet om terreur-aanslagen te voorkomen. Filmregisseur Pilar Miró bracht haar 160 camera's in stelling om de directe uitzending te verzorgen van de plechtigheden, die door een miljard televisiekijkers rechtstreeks gevolgd kan worden. Prinses Cristina de Borbón y Grecia, 32 jaar en jongste dochter van de Spaanse Koning Juan Carlos trouwt met Iñaki Urdangarín, 29 jaar oud en professioneel handbalspeler bij de FC Barcelona en de nationale selectie.

Niet bekend

Anders dan haar oudere zus Elena, die twee jaar geleden in Sevilla trouwde met een burgerjongen, houdt Cristina niet van stierenvechten en flamenco. Ze is praktisch vegetariër, drinkt spawater, maar gaat graag uit in een discotheek. Ze luistert naar muziek van Sting. Uit de menukaart van het bruidsmaal kan desgewenst ook een keuze worden gemaakt uit macrobiotische gerechten. En op de internet-site http://www.bodareal.com kan men het paar gelukwensen. Cristina heeft een imago waar het meer vooruitstrevende deel van de Spaanse natie goed mee kan leven.

Ook de keuze van haar bijna twee meter lange bruidegom doet het goed bij het Spaanse publiek. Als handbalspeler van topkwaliteit mag Iñaki Urdangarín op een grote populariteit rekenen. Een bescheiden jongen die geenszins blasé is geworden door zijn sportieve successen. Gelukkig zonder de geld-, drank- en vrouwenperikelen die topsporters nog wel eens willen aankleven, maar anderzijds ook weer niet zo saai als de bankier Jaime de Marichalar met wie prinses Elena twee jaar geleden trouwde.

Het huwelijk past naadloos in de wijze waarop koning Juan Carlos, samen met koningin Sofía, de afgelopen twintig jaar het koningschap heeft vormgegeven. Wijs geworden door eeuwen van vorstelijk wanbeleid, heeft Spanje traditioneel bijzonder weinig op met de monarchie. Koning Juan Carlos is niet vergeten hoe hij in de tijden van Franco in Spaanse dorpen werd bekogeld met een regen van tomaten en aardappels. Het koningspaar moest zijn krediet bevechten door een bescheiden levenstijl, een warme omgang met het publiek en zijn inzet bij de invoering van de Spaanse democratie.

De kinderen moesten zelf kiezen met wie ze trouwden, afkomst speelt geen rol, zo was het parool. In het geval van het huwelijk tussen Cristina en Iñaki pakt het bijzonder gunstig uit en weet de koninklijke familie twee nationalistische stromingen aan zich te binden. Behalve een populaire sportheld is Iñaki Urdangarín afkomstig uit een dorpje in Baskenland. De vader van 'Txiki', zoals het typisch Baskische koosnaampje van de bruidegom luidt, is een bemiddelde zakenman die zich op latere leeftijd tot een gematigde vorm van het baskisch-nationalisme bekeerde. Kringen waarin het Spaanse koningshuis doorgaans wordt beschouwd als het symbool tegen de Baskische onafhankelijkheidsstreven.

Een ander deel van het nationalistische zeer in Spanje bevindt zich in Catalonië, uitgerekend de plek waar het jonge echtpaar in het huwelijk treedt. De herhaalde bevestiging dat beiden het uitstekend naar hun zin hebben in de Catalaanse hoofdstad Barcelona heeft een gevoelige snaar geraakt in het Catalaans-nationalistische sentiment. De nationalistische leider Jordi Pujol, die met zijn zeventien jaar als Catalaanse regio-president ook wel de onderkoning van Spanje wordt genoemd, toonde zich gisteren tijdens een speciale feestlunch voor het bruidspaar bijzonder in zijn nopjes. “De prinses heeft zich werkelijk ingespannen om te begrijpen wat Catalonië is en Catalaans te leren spreken. Daar weten we zeer te waarderen”, aldus de nationalistische voorman.

De enige wanklank die de afgelopen weken te bespeuren viel betreft kroonprins Felipe. Het enthousiaste feestgedruis rond het huwelijk maakte op pijnlijke wijze duidelijk dat de 29-jarige prins er in tegenstelling tot zijn zusters nog niet in geslaagd is een geschikte partner te vinden. “Waarom trouwt hij niet?”, zo vroeg de in het koningshuis gespecialiseerde ster-journalist Jaime Peñafiel zich enigszins ongeduldig af. In monarchistische kring in Spanje sluimert bovendien de vrees dat de familie Bourbon nu ook weer niet al te gewoontjes moet worden. De garantie dat het Spaanse koningshuis ook in de toekomst zijn positie verzekerd weet vereist een goede voorbereiding en het meer behoudende deel der natie speurt dan ook naarstig de markt af naar koninklijke nazaten met een gedegen opvoeding. Koning Juan Carlos is met zijn 59 jaar nog vitaal genoeg om even mee te gaan. Haast is er misschien nog niet met Felipe, maar de tijd begint te dringen.