Optimisme voor Venice Cup

Volgende maand wordt in de Tunesische badplaats Hammamet het wereldkampioenschap viertallen gehouden. Bij de mannen ('open') wordt gespeeld om de Bermuda Bowl en bij de vrouwen om de Venice Cup. Nederland doet alleen mee in het vrouwentoernooi, de mannen wisten zich net niet te kwalificeren.

Bij de Nederlandse vrouwen heerst enig optimisme hoewel het paar dat het best in vorm was, Gielkens-Van Zwol, niet meer samenspeelt. Doodzonde, want dit paar behoorde tot een van de sterkste van Europa. De problemen zaten op het intermenselijk vlak. Die spelen binnen een bridgepartnership vaak een sleutelrol. Klikt het niet meer, dan kan bridge een hel zijn. Ine Gielkens stopt voorlopig, terwijl Wietske van Zwol doorgaat met een vroegere partner, Martine Verbeek. De uiterst smalle vrouwentop in Nederland deed dit nieuwe paar zo kort voor het WK bijna automatisch lid worden van het team, dat verder bestaat uit Vriend-Van der Pas en Simons-Pasman.

Van de achttien deelnemende landen kan de helft als concurrentie voor eremetaal worden beschouwd. Desalniettemin weet non playing captain Ed Franken zeker dat zijn ploeg in ieder geval de kwartfinale haalt. Daarvoor is een plaatsje bij de eerste acht in de voorronden nodig. Daarna zijn het knock out wedstrijden, waarin je sterk afhankelijk bent van de vorm van de dag. “Is die aanwezig, dan schoppen we het nog heel ver” weet Franken, die erop wijst dat Nederland nog tijdens het EK viertallen in juni zowel wereldkampioen Duitsland als de latere Europees kampioen Groot-Brittannië wist te verslaan. Uit het laatste EK paren een Duits-Hollandse confrontatie:

West gever Noord Allen kw. Schoppen AHV10 Harten AH1092 Ruiten H7 Klaver B10 West Oost Schoppen B75 Schoppen 9 Harten 7654 Harten VB83 Ruiten V4 Ruiten A108632 Klaver HV86 Klaver 53 Zuid Schoppen 86432 Harten - Ruiten B95 Klaver A9742

OW zaten Sabine Zenkel en Daniela von Arnim, NZ waren Bep Vriend en Marijke van der Pas. De laatste speelde als zuid 4Schoppen, waartegen west startte met RuitenV. (Onderweg had oost een 4Ruiten controle bod gedoubleerd). Van der Pas profiteerde heel handig van de extra verkregen informatie: op tafel lei ze RuitenH bijspelen voor het aas van oost. Die switchte nog wel naar klaveren, maar het was al te laat. De leider nam het aas, speelde schoppen naar tafel, troefde een harten af, stak nogmaals over met schoppen, troefde weer een harten af en haalde de laatste troef op. Hierna liepen de hartens en werd, via een snitje op Ruiten10, uiteindelijk op RuitenB dummy's klaverenverliezer weggewerkt. Min 680 was geen beste score voor de Duitse vrouwen, die desalniettemin de parentitel wonnen.

Aan de overvolle agenda van topspelers is dit seizoen een nieuw evenement toegevoegd: het Nobel Van Dijk & Partners Knock Out Viertallentoernooi. Acht teams strijden voor een plaats in de finale waar een grote pot met geld voor de winnaar klaar ligt. Er worden sets van twaalf spellen gespeeld volgens het best of five idee. Deze formule is dermate intrigerend dat vrijwel alle topspelers meedoen. Inmiddels is de eerste wedstrijd achter de rug. Een Haags/Amsterdamse combinatie versloeg een viertal van de Universiteit Twente. Het mooiste spel kwam van de junior Marcel Lagas uit Zoetermeer, die zich daarmee automatisch kandidaat stelde voor de Levendaal Award, een internationale persprijs:

Oost gever Noord Allen kw. Schoppen HB32 Harten V82 Ruiten V843 Klaver HB West Oost Schoppen 10854 Schoppen V96 Harten 5 Harten AH1093 Ruiten 10976 Ruiten 52 Klaver AV97 Klaver 1086 Zuid Schoppen A7 Harten B764 Ruiten AHB Klaver 5432

West Noord Oost Zuid

pas 1Klaver

pas 1Schoppen pas 1SA

pas 3SA pas pas

pas

West kwam uit met Ruiten10 voor het aas van de leider, Marcel Lagas. Deze vervolgde met een kleine harten voor de vrouw en het aas. De nagespeelde Harten10 was voor de boer, west gooide een klaveren weg. Zuid incasseerde zijn twee hoge ruiten in de hand (oost liet een klaveren varen) en speelde een klaveren op. Toen west dook, liet de leider in dummy de heer leggen en nam RuitenV mee. Oost ontdeed zich van zijn laaste klaveren. Lagas stak over naar SchoppenA en ging van slag met een kleine harten voor oost. Die kon nog een harten meenemen, maar moest daarna van zijn SchoppenV afspelen in de HB-vork van tafel: negen slagen.