Nico

Foto: In de Rotterdamse schouwburg is vanavond de première van 'Nico', een dansvoorstelling van het Scapinoballet. Nico was de artiestennaam van Christa Päffgen - model, filmster, maar vooral zangeres en songwriter. Ze maakte in de jaren zestig deel uit van de popgroep de Velvet Underground, waarin ook Lou Reed en John Cale speelden.

Nico zong en dichtte voor de Velvet Underground. Haar stem en haar teksten in combinatie met het melancholieke geluid van Cale's elektrisch versterkte altviool waren voor velen in die tijd bijna te mooi om naar te luisteren. Nico stierf in 1988 op Ibiza, bijna 50 jaar oud. Op verzoek van choreograaf Ed Wubbe schreef John Cale de muziek voor de dansvoorstelling. 'Nico' is tot en met 11 februari volgend jaar in het land te zien. Op de foto: deelneemsters aan de voorstelling van Scapino. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)