Negen Bosnische Kroaten vrijwillig naar tribunaal

ZAGREB, 4 OKT. Negen van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Kroaten zullen zich maandag melden bij het tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië in Den Haag. Volgens de advocaat van een van hen, Pero Skopljak, gaan de negen als een groep. Volgens het tribunaal hebben zij zich schuldig gemaakt aan “de vernietiging of verplaatsing van bijna de gehele moslimbevolking” van de Lasva Vallei in Centraal-Bosnië.

De Amerikaanse gezant Robert Gelbard had donderdag in Zagreb een gesprek met de Kroatische president Franjo Tudjman, waarin hij erop aandrong dat Kroatië haast zou maken met het uitleveren van verdachten.

De groep had eerder dit jaar al laten weten vrijwillig naar Den Haag te willen gaan als ze een “snel en eerlijk” proces zouden krijgen.

Een van de verdachten, Marinko Katava, zei dat de groep “indirect” de garantie heeft gekregen dat het proces snel zal beginnen. Volgens de VS zou het tribinaal bereid zijn de negen binnen drie tot vijf maanden te berechten.

Generaal Tihomir BlaskiEÉc, een Bosnische Kroaat die zich in april vorig jaar vrijwillig in Den Haag meldde, moest 15 maanden op het begin van zijn proces wachten. (Reuter)