Modernste kassencomplex

Foto: WAGENINGEN - De Landbouwuniversiteit in Wageningen heeft gisteren officieel het modernste kassencomplex in Europa in gebruik genomen, dat over de grootste klimaatcomputer ter wereld beschikt en aan de strengste milieu-eisen voldoet. Het uit ruim honderd compartimenten bestaande en één hectare omvattende complex op het Kortenoord heeft dertien miljoen gulden gekost.

Een aantal van de ruimten in de kassen is geschikt om te experimenteren met besmettelijke plantenziekten. Alle bekende teelttechnieken, zoals warme en koude vollegrondsteelt, eb- en vloedsystemen en teelt op kunststof kunnen in de kassen worden toegepast.

Met de computer is het mogelijk om klimaat, licht en daglengte na te bootsen. In het complex kan met biologische bestrijdingsmiddelen worden gewerkt en water en isolatiemateriaal worden hergebruikt. (Foto Evelyne Jacq)