Maanhapjes

Deze borrelhapjes (nee, niet van de bekende chef) zijn ideaal voor een dag als u thuis wat te vieren hebt. U kunt een diepvries roomboter bladerdeeg gebruiken of Geen tijd-taartdeeg. Dit deeg is zeer geschikt voor het maken van saucijzebroodjes, vleespasteitjes en hartige taartjes.

Voor het Geen tijd-taartdeeg is nodig 200 gram bloem, 250 gram koude boter 1,25 deciliter zure room en 1 grote eierdooier. Doe de bloem in een grote kom en snijd er met behulp van een deegsnijder of met twee messen de boter door tot u een kruimelige mengsel hebt. Klop de zure room om met de eierdooier en schep vervolgens door het bloem-botermengsel. Vorm tot een deegbal, wikkel in plastic folie en leg minstens vier uur in de koelkast.

Rol het deeg uit en steek er cirkels van circa 7 centimeter doorsnee uit. Schep wat vleesvulling in het midden van elke deegcirkel, bevochtig de randen met wat eiwit en vouw de deegcirkel in tweeën tot een halve maan. Maak de rest van de hapjes op dezelfde manier en schik ze op een bakplaat (of bakplaten). Zet circa 20 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin is. Dien warm op.

Vleesvulling:

500 gram saucijzenvlees

1 kleine ui, gesnipperd

25 gram gedroogde paddestoelen, geweekt en gehakt

4 eetlepels fijngehakte peterselie

1 eetlepel fijngehakte verse salie

1 ei, losgeklopt

zout en versgemalen peper