Korte staking agenten bureau Warmoesstraat

AMSTERDAM, 4 OKT. Verlenging van de voorlopige hechtenis van een 38-jarige hoofdagent in de zaak-Van Driel heeft vrijdag geleid tot een werkonderbreking van de agenten van politiebureau Warmoesstraat. De rechtbank verlengde het voorarrest gisteren met dertig dagen omdat er voldoende verdenking bestaat dat de hoofdagent verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de 48-jarige A. van Driel.

Van Driel kwam vorige week maandag om het leven nadat hij door agenten hardhandig uit bureau Warmoesstraat in Amsterdam was gezet. Ook twee andere agenten zijn verdachte in het onderzoek. Zij zijn eerder al op vrije voeten gesteld.

Toen bekend werd dat de hoofdagent voorlopig vast blijft zitten leidde dit tot grote onrust onder de agenten en legden ze het werk spontaan neer. Bureau Warmoesstraat bleef gisteren van zes uur tot even voor acht gesloten voor mensen die aangifte wilde doen.

Ongeveer honderd agenten en vakbondsmensen kwamen bijeen in de kantine, waar de stemming volgens een politiewoordvoerder 'emotioneel' was. Andere wijkteams namen het politiewerk volgens de woordvoerder over. Hij wilde niet spreken van een actie. “Dit is puur om gevoelens van onrust te uiten.”

Volgens hun woordvoerder vinden de agenten dat er een goed onderzoek in de zaak-Van Driel wordt uitgevoerd, maar hebben zij er geen begrip voor dat de hoofdagent zo lang vastgehouden moeten worden. “Dat vinden ze onevenredig zwaar.” De korpsleiding steunde de bijeenkomst. “De leiding vindt het goed dat de agenten de gelegenheid krijgen hun emoties met elkaar te bespreken”, aldus de woordvoerder.

Justitie verwijt de hoofdagent een onaanvaardbaar groot risico te hebben genomen door de wijze waarop hij en zijn collega's Van Driel uit het bureau hebben verwijderd. Daarmee kan er sprake zijn van doodslag, aldus persofficier van justitie J. Steenbrink. “Zoals we het nu zien had de hoofdagent er rekening mee moeten houden dat zijn gedrag kon leiden tot de dood van de man.”

Het veertien man sterke onderzoeksteam van de Rijksrecherche heeft inmiddels meer dan dertig getuigen gehoord, onder wie een groot aantal agenten van bureau Warmoesstraat. Zes getuigen hebben gezien dat Van Driel met geweld buiten het bureau is gezet. Hoofdofficier J. Vrakking zei eerder deze week dat de verklaringen van de getuigen in grote mate overeenkomen en dat zij spreken van “grof geweld”.

Onderzoek van het gerechtelijk laboratorium heeft uitgewezen dat Van Driel een alcoholpromillage had van 2,25. Eén glas bier veroorzaakt een promillage van 0.1 tot 0.5. Naar de vraag of Van Driel ook medicijnen heeft gebruikt, en of daarmee de werking van het alcohol is versterkt, wordt nog toxologisch onderzoek gedaan.

Van Driel overleed aan hersen- en schedelletsel. Ook zonder alcoholgebruik had hij daarmee niet “lang kunnen doorlopen”, aldus justitie. De rechtbank heeft in zijn overwegingen om de hechtenis van de hoofdagent te verlengen het onderzoeksbelang en de geschokte rechtsorde laten meewegen.

De drie agenten krijgen steunbetuigingen uit het hele land. Ook wordt er geld gedoneerd. De korpsleiding heeft toegezegd de komende tijd extra personeel van andere wijkteams in de buurt van de Warmoesstraat in te zetten als dat nodig is.

Agenten die na afloop van de bijeenkomst uit het politiebureau kwamen, wilden geen commentaar geven.