Hulporganisaties weg uit O-Congo

NEW YORK, 4 OKT. Congo heeft internationale hulporganisaties opdracht gegeven onmiddellijk het gebied rond Goma in het oosten van het land aan de grens met Rwanda te verlaten. Rwandese vluchtelingen die de laatste tijd naar dit gebied zijn getrokken in verband met gevechten in het westen van Rwanda tussen het leger en teruggekeerde Hutu-vluchtelingen, worden het land weer uitgezet, aldus mededelingen van de Verenigde Naties in New York en Genève.

Verder is de grens in dit gebied gesloten. De VN haalden een besluit van het Congolese ministerie van Binnenlandse Zaken aan.

De maatregelen komen temidden van berichten over nieuwe militaire activiteit in het gebied rond Goma, kennelijk gericht tegen restanten van Rwandese Hutu-milities die zich zouden hebben verbonden met opposanten van de Congolese president Laurent Kabila. De vluchtelingenorganisatie van de VN, het UNHCR, toonde zich gisteren “diep bezorgd” over de situatie.

De leiders van een VN-missie die het lot van Rwandese Hutu-vluchtelingen die in 1994 naar Congo zijn gevlucht maar eerder dit jaar zoek zijn geraakt, moet onderzoeken, zijn gisteren onverrichterzake uit Kinshasa vertrokken. VN-secretaris-generaal Kofi Annan besloot eerder deze week hen terug te halen voor overleg nu de missie al zes weken in Kinshasa heeft vastgezeten zonder dat ze aan haar werk kon beginnen. Bij zijn vertrek klaagde de leider van de missie over tegenwerking door de Congolese autoriteiten. Volgens welingelichte bronnen heeft Annan de Congolese president Kabila twee weken de tijd gegeven om zijn standpunt over de missie te verhelderen. Hulporganisaties en mensenrechtenorganisaties vrezen dat een groot deel van de Hutu's om het leven is gebracht. (AFP, Reuter, AP)