Groei banen en lonen blijft matig in VS

NEW YORK, 4 OKT. De Amerikaanse banengroei was matig vorige maand en het gemiddelde uurloon ging nauwelijks omhoog. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt.

De werkgelegenheid groeide met 215.000 arbeidsplaatsen en dat was minder dan verwacht. Het werkloosheidspercentage bleef staan op 4,9 procent van de beroepsbevolking. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent, eveneens minder dan verwacht. De vertraging in de groei werd met gejuich ontvangen omdat het risico van hogere inflatie nu nog kleiner is dan al het geval was.

Het gevolg was dat de financiële markten reageerden met koersstijgingen. De maatgevende 30-jarige obligatie bereikte zelfs een koers die de hoogste was in twintig maanden. Het rendement, dat een tegengestelde beweging maakt, daalde tot 6,17 procent. Aandelen stegen omdat beleggers na het uitkomen van belangrijke economische cijfers op donderdag en vrijdag nu een beter idee hebben van bedrijfsresultaten in het zojuist beëindigde derde kwartaal. Ongerustheid over ontwikkelingen in het Midden-Oosten veranderde de stemming later op de dag.

“Waar het allemaal om draait is looninflatie of verhoogde kans daarop”, aldus Michael Carey, econoom Noord-Amerika bij Credit Lyonnais. “Tweederde van de productiekosten zijn lonen dus elke stijging daarvan is belangrijk. Op dit moment stijgen lonen wel links en rechts maar het wordt niet doorberekend in de prijzen. Loonstijgingen en arbeidstekorten zijn nog geen wijdverspreid fenomeen.”

Carey haalt ook de eergisteren gepubliceerde notulen aan van de FOMC-vergadering van 19 augustus. De beleidsbepalers van het Amerikaanse centrale bankstelsel, de Federal Reserve, toonden zich daarin zeer verbaasd over het uitblijven van looninflatie in de VS. Ze verwachtten dat werknemers en bonden nu wel spoedig hogere looneisen zullen stellen.

Volgens Carey wijst het werkgelegenheidsrapport van gisteren dat dat nog niet het geval is. Daarom zijn economen ervan overtuigd dat de 'Fed' dit jaar de rentes niet meer zal verhogen.