Filmprijzen naar 'Karakter' en zijn hoofdrolspeler

UTRECHT, 4 OKT. Het Gouden Kalf voor de beste speelfilm, de meest in het oog springende prijs van het zeventiende Nederlands Film Festival, is gewonnen door Karakter, de film van regisseur Mike van Diem naar het boek van F. Bordewijk die in vier categorieën genomineerd was.

De tweede hoofdprijs in successie voor producent Laurens Geels, (vorig jaar bekroond voor Lang leve de koningin!) was minder verrassend dan de verdeling van de overige Kalveren in de Central Studio's te Utrecht, die per video even verbonden werd met Amsterdam. Arjan Ederveen werd daar tijdens de eerste scène van zijn kunstrevue Fly Away in het Nieuwe de la Mar theater overvallen door jurylid Ben van Os, die hem de speciale juryprijs voor zijn gehele oeuvre uitreikte. Vorig jaar werd een aflevering van de tv-serie 30 minuten al bekroond met een Gouden Kalf voor beste tv-drama. Ook de prijs van de Nederlandse Filmkritiek voor Frank Scheffer ging naar een heel oeuvre.

Het Kalf voor de beste regie ging naar Rudolf van den Berg voor For My Baby, een in Hongarije en Oostenrijk opgenomen internationale productie die nog geen Nederlandse bioscoopdistributeur heeft gevonden. Van den Berg evenaart met zijn vierde Gouden Kalf het recordaantal Kalveren van Jos Stelling.

Het meest verrassend was het Gouden Kalf voor acteur Jaap van Donselaar, die de hoofdrol speelde in De tranen van Castro, een eindexamenfilm waarvoor Merlijn Passier eerder al het Kalf voor de beste korte documentaire had gekregen. Volgens de jury, waarin ook actrice Renée Fokker en regisseuse Digna Sinke zitting hadden, was de 'naïviteit' van Van Donselaar, de enige acteur in de film die een communist lichaamsvocht van zijn helden laat verzamelen, “ongelooflijk en volstrekt geloofwaardig”.

Druk op het podium werd het met de uitreiking van het Kalf voor de beste actrice aan Maartje Nevejan, Adelheid Roosen, Marnie Blok, Leonoor Pauw en Lieneke Le Roux. De complete cast van Broos trok zich niets aan van de instructies van Tineke de Groot, de AVRO-presentatrice van het semi-live uitgezonden Gala van de Nederlandse Film, het vooral kort te houden. Elk van de vijf collectieve winnaressen bedankte omstandig de slechts bij hun voornaam genoemde filmmedewerkers, geliefden en kinderen.

Een grote surprise was het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire, dat terechtkwam bij René Roelofs voor Kerstmis in Floradorp. Deze televisieproductie over de bewoners van een volkswijk in Amsterdam-Noord, zal eind van dit jaar door de NPS worden uitgezonden.

Grote verliezers tijdens het prijzenfestijn waren Hufters & Hofdames van Eddy Terstall, Buenos Aires Vice Versa van Alejandro Agresti, en het zelfs geen enkele nominatie toegekende kassucces All Stars van Jean van de Velde.

De gelukkigste man was gisteravond in Utrecht Jan Decleir, de Belgische hoofdrolspeler van Karakter. Hij kreeg van een aparte jury de Grolsch Award, met 50.000 gulden de best gedoteerde filmprijs van Nederland. Decleir gaf zijn verzilverde Grolschfles in bewaring bij de garderobe voor hij met de nu vanzelfsprekend ook zichzelf 'koningin van de Nederlandse film' noemende Monique van de Ven op uitnodiging van ceremoniemeester Huub Stapel het bal opende. De eregaste van het festival moest toegeven dat het haar moeite zou kosten afstand te doen van haar tijdens het Nederlands Film Festival genoten koninklijke prerogatieven.