Erasmusbrug twee dagen dicht wegens filmopnamen

ROTTERDAM, 4 OKT. De Rotterdamse Erasmusbrug is sinds gisterochtend negen uur het decor voor opnamen voor 'Who am I?', de nieuwste film van Jacky Chan, de James Bond van Azië. Tot vier uur gistermiddag was de brug voor alle verkeer, inclusief de tram, gesloten. Vandaag is dat van acht uur 's morgens tot tien uur 's avonds ook het geval. Dit voor opnamen waaraan behalve Jacky Chan ook honderd mariniers deelnemen, met rups- en landingsvoertuigen en twee helikopters.

Jacky Chan, de 'meedogenloze vechter', maakte voor zijn film al eerder opnamen in Rotterdam, onder andere een spectaculaire achtervolging in de Beurstraverse (beter bekend als 'koopgoot'). Omdat Jacky in Azië zo'n driehonderd miljoen bewonderaars heeft en Azië voor de Rotterdamse haven een belangrijke handelspartner is, besloot burgemeester Peper de filmheld alle medewerking te verlenen. Chan, die vorig jaar ook als held op het Internationaal Filmfestival Rotterdam werd ingehaald, wilde de Erasmusbrug aanvankelijk vier dagen tot zijn beschikking hebben, maar dat ging de gemeentelijke diensten te ver.

De aankondiging dat ook de tram van de nieuwe lijn 20 moet omrijden, was voor de RET ('We zijn hier niet blij mee') aanleiding tot (vergeefs) protest. De verkeerspolitie waarschuwde voor files omdat ook aan de nabijgelegen Leuvebrug en aan de Boompjes werkzaamheden worden uitgevoerd.