Bouterse wil eigen dossier aan volk tonen

ROTTERDAM, 4 OKT. Desi Bouterse wil het Surinaamse volk inzage geven in het strafdossier dat het Nederlands openbaar ministerie over hem heeft opgesteld. Dat zei hij gisteren in het Surinaamse televisiejournaal. De veertig boeken waaruit het dossier bestaat, komen volgens Bouterse in het parlementsgebouw te liggen. De Surinaamse adviseur van staat wordt door de Nederlandse justitie verdacht van betrokkenheid bij drugshandel.

Bouterse noemt het dossier van justitie “een compleet verzinsel”. Door het dossier openbaar te maken, wil hij duidelijk maken dat justitie in Nederland meer mensen in discrediet brengt. “De pers en de gemeenschap kunnen dan vernemen op welke wijze Nederland niet alleen Bouterse, maar ook andere personen en bedrijven in een kwaad daglicht stelt.”

Het dossier bevat volgens Bouterse een belangrijke fout. Bouterse zei dat deze fout 'later' zal worden onthuld. De Surinaamse televisie zond later op de avond een vraaggesprek met Bouterse uit. Hij repte onder meer van een scenario om hem te liquideren.

De advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, kreeg het dossier twee weken geleden. Tussen justitie en Moszkowicz ontwikkelde zich de afgelopen maanden een steekspel rond het dossier. Het duurde lang voordat aan het verzoek van de Amsterdamse strafpleiter om het dossier in zijn bezit te krijgen werd tegemoetgekomen. Moszkowicz reist maandag naar Paramaribo voor overleg met zijn cliënt. (ANP)