Arbitrale fout helpt MVV aan gelijkspel

ROTTERDAM, 4 OKT. MVV heeft gisteravond opnieuw een punt verdiend in de strijd tegen degradatie. De hekkensluiter van de eredivisie behaalde in De Geusselt een zwaarbevochten 2-2 tegen Sparta. MVV dankte de gelijkmaker in de slotfase aan een arbitrale blunder.

Scheidsrechter Helmstrijd gaf de thuisclub ten onrechte een strafschop nadat de Spartaan Marilia de MVV'er Nygaard onderuit zou hebben gehaald. Volmer benutte de penalty en hielp zijn club aan het vierde wedstijdpunt van dit seizoen. Televisiebeelden maakten duidelijk dat de Braziliaan Marilia geen overtreding had begaan tegen de Deen Nygaard. De lange spits liet zich opzettelijk vallen in het strafschopgebied.

De spelers van Sparta reageerden in de resterende speeltijd hun woede af op de ongelukkige arbiter. De goed leidende Helmstrijd had de acteerkunst van Nygaard niet opgemerkt. Hij deelde na de penalty gele kaarten uit aan Dennis de Nooijer en doelman Roland Jansen. Sparta blijft middenmoter na de puntendeling in Maastricht. MVV krijgt weer uitzicht op de zeventiende plaats. De ploeg van trainer Körver, die de eerste zeven competitieduels had verloren, heeft nog één punt achterstand op de concurrentie.

MVV had in de eerste helft goede mogelijkheden op een doelpunt. Nygaard zag in de beginfase een kopbal gekeerd door Jansen. Even later schoot de spits tegen de vuisten van de Rotterdamse keeper. Na de hervatting kreeg MVV kansen dankzij Bouma en Joordens. Hun schoten misten precisie. Na ruim een kwartier spelen in de tweede helft kwam Sparta tegen de veldverhouding op voorsprong. Uit een hoekschop van Groenendijk liep Marilia de bal het doel in. Den Dunnen leek even later de wedstrijd te beslissen met het tweede Spartaanse doelpunt.

De aantrekkelijke tweede helft kreeg een spannende ontknoping door de tegentreffer van Volmer, een kwartier voor tijd. De Nooijer en Groenendijk waren vervolgens dichtbij een derde goal voor Sparta. Door de onsportieve buiteling van Nygaard en onoplettendheid van arbiter Helmstrijd kreeg MVV het gelijkspel in de schoot geworpen.

In de Bundesliga herstelde koploper FC Kaiserslautern zich van de nederlaag vorige week tegen Werder Bremen. De nieuwkomer in de Duitse competitie won gisteravond met 3-1 van München 1860. FC Kaiserlautern heeft nu vijf punten voorsprong op de naaste rivaal Bayern München. De titelhouder heeft een wedstrijd minder gespeeld. Bayern speelt vanmiddag tegen Bochum.

Werder Bremen blijft aan de winnende hand. De Noord-Duitsers wonnen in het uitverkochte Weser-stadion met 1-0 van Borussia Monchengladbach. Bij Werder vervulde doelman Reck een hoofdrol. De Noorse invaller Flo maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt. Na een slechte competitiestart is Werder, de oude club van trainer Aad de Mos, opgeklommen naar de vijfde plaats.