Antillen verzetten zich tegen rijstvoorstel EU

DEN HAAG, 4 OKT. De Nederlandse Antillen en Aruba verzetten zich fel tegen het Europese voorstel om hun rijstexport te beperken tot 160.000 ton. De Antillen en Aruba houden vast aan 200.000 ton. Premier Kok adviseerde de Antillen en Aruba gisteren na afloop van de rijksministerraad “eieren voor hun geld te kiezen”. “Als je het voorstel nu niet pakt, is het straks misschien nog slechter”, aldus Kok.

Maandagmorgen overlegt de raad waar ook de Antillen en Aruba bij aanwezig zijn, opnieuw over de rijstproblematiek. De premier kondigde aan met het Europese voorstel akkoord te willen gaan. Later dezelfde maandag wordt het voorstel besproken door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Kok verwacht dat Spanje en Italië een poging zullen ondernemen om het voorstel “uit te benen”. “Als dat gebeurt, dan zijn we weer één in ons verzet, want dat kan niet”, aldus Kok.

Hoewel op de Nederlandse Antillen en Aruba geen rijst wordt verbouwd, is de export van rijst de afgelopen vier jaar fors gestegen van 20.000 naar 240.000 ton. Oorzaak hiervoor is een besluit van de EU uit 1991 waarmee overzeese gebiedsdelen landbouwprodukten heffingsvrij op de Europese markt mogen brengen. Met name Zuid-Europese rijstboeren verzetten zich tegen het besluit, omdat ze door het grote aanbod de markt zagen inzakken. Pogingen van Zuid-Europese lidstaten om de import aan banden te leggen stuitten steeds op verzet van Nederland dat zich bediende van het argument dat een importstop tot verlies van banen zou leiden.