Worldcom: korting op tarieven telefoon

AMSTERDAM, 3 OKT. Het Amerikaanse telecomconcern Worldcom gaat bedrijven in Amsterdam binnenlandse telefonie aanbieden. Grote klanten kunnen volgens Worldcom besparingen realiseren op hun rekening voor binnenlandse gesprekken van 33 tot maximaal 50 procent.

Worldcom is het eerste bedrijf dat PTT Telecom aanvalt op de binnenlandse markt voor telefoongesprekken. De aanbieding geldt alleen voor bedrijven die worden aangesloten op het nieuwe netwerk van Worldcom waarmee volgens het bedrijf omstreeks 85 procent van de Amsterdamse ondernemingen bereikbaar zijn. De hoge kortingen gelden bovendien alleen voor interlokaal verkeer tussen 8.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds. “De lokale tarieven van PTT Telecom in de daluren zijn nu al erg laag”, zegt W. van Delst die zich bij Worldcom bezighoudt met de zakelijke tarieven.

Bedrijven die voor enkele duizenden guldens bellen komen al voor de kortingsregeling van Worldcom in aanmerking, maar Van Delst erkent dat het bedrijf in de eerste plaats inzet op zeer grote klanten. Die kunnen ook bij PTT Telecom kortingen bedringen op hun binnenlandse telefoonrekening, maar die lopen op tot niet meer dan 29 procent (voor bedrijven die alleen of in samenwerking maandelijks meer dan 12.500 gulden verbellen). Deze korting geldt deels ook voor lokaal verkeer.

PTT Telecom kan de prijzenslag met Worldcom moeilijk aan omdat het binnen de huidige wetgeving een prijsdaling in Amsterdam ook in de rest van Nederland zou moeten doorvoeren. “Onze handen zijn gebonden”, aldus de woordvoerder. Zij stelt dat PTT Telecom vanaf begin volgend jaar onder de nieuwe wet de prijzen wel mag verlagen op een geografische markt waar scherp wordt geconcurreerd. In een reactie hierop zegt Van Delst: “Die prijsdaling in bijvoorbeeld Amsterdam zou dan wel voor alle klanten moeten gelden, zowel bedrijven als particulieren.”

Door binnenlandse telefonie te gaan aanbieden maakt Worldcom als eerste telecomaanbieder voluit gebruik van de mogelijkheden die de liberalisering van de Nederlandse telecommarkt sinds 1 juli van dit jaar biedt. Andere nieuwe aanbieders betoogden tot op heden dat de tarieven voor nationaal telefoonverkeer niet hoog genoeg zijn om winstgevend te beconcurreren. Worldcom betaalt PTT Telecom het lage zogenoemde interconnectietarief (3,6 cent) voor het afleveren van telefoonverkeer op de plaats van bestemming. Het eerste deel van het verkeer verloopt over het Worldcomnetwerk zodat niet het hoge tarief (7,1 cent) betaald wordt voor het opzetten van telefoongesprekken.