Westelijk Halfrond

Soms, als uitdrukkingen door bepaalde personen maar vaak genoeg worden gebruikt, gaan ze een eigen leven leiden en gaat men denken dat ze juist zijn, terwijl ze feitelijk kant noch wal raken. Omdat het dikwijls Bekende Nederlanders zijn, of personen die menen dat ze iets in de melk te brokken hebben, wordt de betreffende uitdrukking ook overgenomen door minder getalenteerden, waardoor de fout gemeengoed wordt.

Zo hoor je mensen wel zeggen: 'Dat is mijn pakkian niet', als ze ergens niets mee te maken willen hebben. Die uitdrukking is een verbastering van het Maleise woord 'bagian' wat 'zorg' betekent. Geboren en getogen op Java heb ik me in het begin wel aan dat pakkian geërgerd en getracht de gebruikers ervan het juiste woord bij te brengen. Zonder succes dus en langzamerhand raak je aan die dingen gewend en ga je ze beschouwen als een etymologische verrijking van het Nederlands.

Maar er is één ding waar ik nooit aan wen en dat ook niet wil. En dat is het gebruik van 'het Westelijk Halfrond'. Ik begrijp niet hoe mensen er toe komen om keer op keer publiekelijk die fout te maken als ze willen uitdrukken hoe voortreffelijk, hoe mooi, hoe goed, hoe groot, hoe klein, hoe meeslepend iets of iemand is.

Sportcommentatoren roemen Ajax als de beste voetbalclub van het Westelijk Halfrond. Een bekende en door mij zeer bewonderde cabaretier sprak eens in een one-man-show over z'n jeugd in Den Haag en hoe hij zichzelf het eenzaamste jongetje van het Westelijk Halfrond had gevoeld.

Een journaliste, die iedere week een graag gelezen column schrijft in mijn ochtendblad, gebruikte de term om de enormiteit van een Tweede-Kamerlid aan te duiden: de grootste stommiteit van het Westelijk Halfrond!

En afgelopen maand beschreef in het meest prestigieuze dagblad van Nederland zelfs een vrouwelijk Eerste-Kamerlid haar haardos als 'niet de meest imponerende van het Westelijk Halfrond'.

Ik kan er niet meer tegen! Mijn tenen worden er steeds krommer van en nu lucht ik mijn hart, omdat ik weet dat al mijn lezers mijn gevoelens hieromtrent delen, omdat u zich ook steeds weer ergert aan dit misbruik, omdat u net zo goed als ik weet dat wij hier in Nederland, en hier in Europa, niet leven op het Westelijk Halfrond, maar op het Oostelijk Halfrond.

Ik hoef u niet te vertellen dat het Westelijk Halfrond zich aan de andere kant van onze aardbol bevindt. Daar liggen de beide Amerika's, temidden van een heleboel zee. Ons Oostelijk Halfrond is heel wat dichter bevolkt, met Europa, Afrika, Azië en Australië. Dus waar hebben al die intellectuelen het toch over; laat ze toch eens in de Winkler Prins kijken. Bij de A van Aarde!