VOORTVLUCHTIG

De van oorsprong Poolse filmregisseur Roman Polanski mag terug naar de Verenigde Staten. Twintig jaar geleden ontvluchtte Polanski de VS om een mogelijke gevangenisstraf te ontlopen. In 1977 werd hij aangeklaagd voor zes zware misdaden. De allerzwaarste misdaad die Polanski zou hebben begaan, was seksuele omgang met een 13-jarig meisje.

De regisseur van onder meer 'Rosemary's Baby' en 'Chinatown' zou het meisje naar het huis van de Amerikaanse acteur Jack Nicholson hebben gelokt. Daar zou hij haar het verdovende middel methaqualone en champagne hebben laten innemen en vervolgens seksuele handelingen met haar hebben verricht.

Er hing Polanski een gevangenisstraf van 50 jaar boven het hoofd. Om zijn straf te verminderen bekende Polanski schuld aan één delict, seks met een minderjarige, in ruil waarvoor de vijf andere aanklachten vervielen. Maar toen de rechtbank in Santa Monica een uitspraak zou doen over zijn straf, kwam de regisseur niet opdagen uit angst dat de inmiddels overleden rechter J. Rittenband hem toch naar de gevangenis zou sturen. Rittenband vaardigde daarop een arrestatiebevel in de VS uit, dat nog steeds geldig is. Zo werd Polanski een 'fugitive from the court', die zou worden opgepakt op het moment dat hij de Amerikaanse bodem betrad.

Nu heeft Polanski volgens de KTLA Morning News van een tv-station in Los Angeles een regeling getroffen met de rechterlijke macht, die het hem wellicht mogelijk maakt zijn loopbaan in Hollywood te vervolgen. Sandi Gibbons, de woordvoerster van de officier van justitie in Los Angeles, wilde geen commentaar leveren. “Polanski is een 'fugitive from the court' ”, was het enige dat zij losliet. Het slachtoffer van Polanski's misdrijf, nu moeder van twee kinderen en levend op Hawaï, heeft geen bezwaar tegen een regeling met de rechtbank en een terugkeer van de regisseur naar Los Angeles, aldus het televisiestation.