Vliegtuiglawaai gedoogd; Schiphol mag geluidsnorm overschrijden

DEN HAAG, 3 OKT. De luchthaven Schiphol mag van het kabinet dit jaar overdag de wettelijke geluidsnormen overschrijden. De ministers De Boer (Milieu) en Jorritsma (Verkeer) hebben daarover overeenstemming bereikt.

Volgens betrouwbare bronnen moet Schiphol als tegenprestatie het vliegtuiglawaai 's avonds verminderen door twee landingsbanen twee uur eerder te sluiten. De Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan gaan dan om negen uur dicht, en niet pas om elf uur. Minister De Boer is akkoord gegaan met de overschrijding van de geluidsnormen, op voorwaarde dat Schiphol vanaf 1 januari wél voldoet aan de geluidseisen.

Het kabinet volgt daarmee de aanbeveling van de Commissie Geluidhinder Schiphol. Dit adviesorgaan van minister Jorritsma wees het plan van Schiphol af om het vliegverkeer overdag te beperken, omdat dit juist in de avonduren zou leiden tot meer overlast voor omwonenden.

Woordvoerder W. Duyvendak van de Vereniging Milieudefensie noemde het vanmorgen “schandalig” dat het kabinet overschrijding van de geluidsnormen gedoogt. Vanmorgen werd in Amsterdam een kort geding voortgezet waarmee Milieudefensie de overheid en Schiphol via de rechter wil dwingen zich te houden aan de geluidsnormen die in 1995 zijn vastgesteld door kabinet en Kamer.

Het kabinet besprak vandaag ook een voorstel voor een speciale wet waarmee minister Jorritsma de aanleg van een vijfde baan bij Schiphol wil versnellen. De minister wil met deze 'lex specialis' onder meer rechters binden aan wettelijke termijnen waarbinnen zij uitspraak moeten doen in procedures tegen die aanleg. Ook wil Jorritsma af van de bevoegdheid van de Raad van State om een overheidsbesluit via een voorlopige voorziening te schorsen.

Het voorstel voor een lex specialis stuit volgens ingewijden op verzet van de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken), Sorgdrager (Justitie) en De Boer (VROM). Het kabinet liet in juli de Tweede Kamer nog weten weinig te zien in een lex specialis. De hoogleraar bestuursrecht mr. D.A. Lubach (RU Groningen), een van de juristen die in juli het kabinet adviseerden over de lex specialis, reageert afwijzend op het voorstel. “Dit is zware inbreuk op allerlei procedures, waar ik grote vraagtekens bijzet. Als dit moet leiden tot een half jaar tijdwinst zeg ik: het doel heiligt de middelen niet.”