Verbruggen hekelt invloed van commercie

AMSTERDAM, 3 OKT. Hein Verbruggen, lid van het Internationaal Olympisch Comité, heeft de overheden in Europa opgeroepen te helpen de professionele sportwereld te beschermen tegen de gevaren van de commercialisering. Dat deed de Nederlander op de laatste dag van de Europese Sport Conferentie in Amsterdam.

Hij zei bezorgd te zijn dat er door de invloed van het grote geld meer en meer incidenten in de sport zullen plaatsvinden. “Dat is een grote bedreiging. Gelukkig worden nog niet in alle sporten oren afgebeten”, aldus Verbruggen, verwijzend naar de wandaad van bokser Mike Tyson.

Verbruggen hoopt vooral dat de overheden kennis en expertise beschikbaar willen stellen in geval van excessen. “Als wij met een dopinggeval te maken krijgen, worden we van de andere kant geconfronteerd met een heel leger van experts. En daar zijn wij als vrijwilligers dan niet op ingericht”, gaf Verbruggen als voorbeeld.

Hij noemde het profboksen als een sport waarmee het volgens hem verkeerd is gegaan. “Sport die puur business is, is geen sport meer.” Ook de ontwikkelingen in het internationale voetbal met de vorming van de Champions League baren Verbruggen zorgen. “Dat is een groot commercieel festijn waarbij weinig contact meer is met de wortels van het voetbal. Daar zullen ze het negatieve effect nog wel van ondervinden.”

Verbruggen wees ook nog op het Amerikaanse profhonkbal waar de spelers bijna een jaar staakten. “Dat ging gewoon platvloers om geld. Ze hadden geen enkele boodschap aan het publiek. Zo verdwijnt de maatschappelijke functie van sport volledig.”

Zelf geeft Verbruggen als voorzitter van de internationale wielrenunie UCI leiding aan een professionele sport die “voor bijna honderd procent” draaiende wordt gehouden door sponsors. Maar volgens het IOC-lid heeft men daar de zaken nog onder controle. “Wielrenners gedragen zich normaal en hebben volop contact met hun supporters.” Wel sprak Verbruggen zijn ongenoegen uit over de incidenten tijdens een aantal eindsprints in de afgelopen Tour de France. “Ook in het wielrennen zien we een toenemende agressie.”

Verbruggen bekritiseerde de rol van de pers, en vooral de televisie, die volgens hem de sport als een soort “godsdienst” is gaan beschouwen. “Dat draagt er toe bij dat er ongezonde heldenverering van atleten en ploegen ontstaat.”

Afgezien van hulp in de strijd tegen het behandelen van excessen vraagt Verbruggen van de overheden een degelijke sportopvoeding van de jeugd op scholen. Dat laatste laat in Nederland tegenwoordig sterk te wensen over, aldus Verbruggen. Het IOC-lid was wel vol lof over de Nederlandse staatssecretaris van sport. “Erica Terpstra heeft in Nederland de sport op de kaart gezet.”

De wielrenbaas had in de laatste Tour de France premier Wim Kok een dag te gast. “Eigenlijk vond ik dat bezoek heel normaal gezien de huidige rol van sport in de maatschappij. Kok toont op een gezonde manier betrokkenheid. Bij Van Mierlo moet er daarentegen nog veel werk worden verricht.” Dat bleek volgens Verbruggen afgelopen dinsdag uit de openingsspeech van de vice-premier bij de conferentie in Amsterdam, die weinig affiniteit met sport verraadde.