Stratego à trois

De dagen worden weer korter, de avonden langer en dus kan het financiële gezelschapspel weer uit de kast worden gehaald. Krijgt ING vóór de volgende eeuw de Belgische bank Bank Brussel Lambert (BBL) definitief in handen?

Deze week dook ING tot tweemaal toe weer op in de geruchtenstroom rond BBL. Grootaandeelhouder Albert Frère zou van zijn aandelen in BBL af willen. En een andere aandeelhouder, het Belgische Gemeentekrediet, zou er als gevolg van een uitspraak van de Europese Commissie, af moeten. Twee kansen voor ING om zijn aandelenbezit in BBL eindelijk op een niveau te brengen dat de bankverzekeraar een doorslaggevende stem geeft in de Belgische bank.

ING wil naar aanleiding van BBL niet ingaan op “regelmatig opkomende geruchten over mogelijke acquisities dan wel samenwerkingsverbanden”. Het zijn woorden met eeuwigheidswaarde: ze hadden deze week uitgesproken kunnen worden, maar het citaat dateert van 10 december 1991. Diezelfde ochtend was de notering van het aandeel BBL in Brussel geschorst, omdat de aandeelhouders van van de bank door ING waren benaderd.

De overnamepoging duurt nu al bijna zes jaar. De geruchtenmachine voegde vanmorgen een nieuwe speler toe aan ING's gezelschapsspel. Het Britse Barclays zegt van een deel van zijn effectendochter Barclays de Zoete Wedd (BZW) af te willen. Tot de geïnteresseerden zou niet alleen ING horen, maar ook BBL. Zo tekent zich een ménage à trois af. ING zou zich de moeite met BZW kunnen besparen, wanneer nog even geduld wordt geoefend tot BBL BZW heeft ingelijfd. Dat moet niet moeilijk zijn. Wat zijn een paar maanden op zes jaar?

    • Erik van der Walle