Schieten op Britse sterren

Shooting Stars, BBC2, 22.30-23.00u.

Als je eens een hele avond lang rustig naar één kanaal wilt kijken, is BBC2 op vrijdag een prima keus. Informatieve documentaires, spannende series, een betere film en veel humor.

Het komisch hoogtepunt van de afgelopen weken was het schitterende Room 101, waarin een bekend persoon de presentator ervan moet overtuigen dat zijn grote ergenissen zoals cocktailparties of caravans rijp zijn voor de vergetelheid. Sinds vorige week is die rol overgenomen door de quiz Shooting Stars.

In een kaal decor strijden twee teams van Bekende Britten tegen elkaar. Het is een beetje zoals RTL4's Wie ben ik? met Ron Brandsteder en André van Duin, maar dan grappig. Het quiz-aspect van Shooting Stars is enkel een excuus voor snelle en afwisselende humor van het presentatieduo Vic Reeves en Bob Mortimer.

Reeves begon in het clubcircuit waar hij onder andere een tapdance-act opvoerde met plankjes onder zijn voeten en een foto van Roxy Music-zanger Brian Ferry voor zijn gezicht.

In 1990 braken hij en Bob Mortimer door met het theater- en later ook televisieprogramma (voor het commerciële Channel 4) Big Night Out. Daarna stapten ze over naar de BBC met een serie vol vaak absurdistische sketches, The Smell of Reeves and Mortimer en sinds 1995 Shooting Stars.

Het duo (de één fors en dommig, de ander klein en slim) is populair in Engeland. Voor deze nieuwe reeks begon, liet de BBC twee compilaties van het vorige seizoen zien (een zinniger manier om zendtijd te vullen dan domweg herhalen). Ook werd onlangs een aflevering van het culturele programma Omnibus aan hen gewijd. Internationale erkenning kregen Reeves en Mortimer vorig jaar in Montreux, waar ze een Zilveren Roos wonnen met een kerstspecial van Shooting Stars.

Iedere aflevering worden de kandidaten - vanavond zijn het o.a. televisiemaakster Janet Street-Porter en popidool Tony Mortimer van East 17 - belachelijk gemaakt. Een running gag is de manier waarop Mortimer aan het begin van de show een van de vrouwelijke kandidaten begroet. Hij gaat vlak voor haar staan en wrijft op de grens van ongewenst intiem zijn dijen. Wat het ene uiterste van de humor tekent: platheid en dubbelzinnigheid op de manier van Wordt u al geholpen?

Op andere momenten stijgt de humor tot absurdisme zoals bij Monty Python. In een van de spelrondes moeten de kandidaten een grote papieren duif uit de hemel lokken (vrij naar You bet your life van Groucho Marx). Op de zijkant van deze 'dove from above' zijn categorieën (boter, lever, gehakt en uien) geplakt waar de kandidaten uit moeten kiezen. In de aflevering van vorige week vertelde Mortimer plotseling dat hij een duif kende die als ovenreiniger werkte. “Het was een ovenduif.” De kandidaten keken elkaar wezenloos aan. Niemand begreep de pointe. Vervolgens rolden een paar bossen hooi over het podium. Reeves zag het nog even aan en stelde de volgende vraag terwijl Mortimer het hoofd moedeloos liet zakken.

Iedere aflevering bevat een paar sketches, zoals vorige week een schitterende persiflage op de Amerikaanse actieserie The A-team: hé, een vrouw wordt vastgehouden door een stel communisten, laten we een auto verbouwen tot tank en haar bevrijden. De auto rijdt op twee guerillastrijders af met voor op de motorkap een roze haarborstel en aan het portier een tube tandpasta, waaruit een van de strijders de volle laag krijgt. Onder de woorden 'dit is het einde van het communisme' geven ze zich over. De vraag luidt: noem de vier hoofdpersonen van The A-team.

Reeves en Mortimer hebben aangekondigd dat dit de laatste reeks Shooting Stars wordt. Volgend jaar zullen ze hun humor brengen in de vorm van een comedyserie.