Rusland hekelt SFOR om ingreep

MOSKOU, 3 OKT. Rusland heeft gisteren alsnog afstand genomen van de bezetting van vier zendmasten van de Bosnische Serviërs door de NAVO-troepenmacht in Bosnië, SFOR, woensdag, ook al was de actie tevoren door de bevelhebber van het Russische SFOR-contingent goedgekeurd.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren in Moskou dat “het erop lijkt dat sprake was van ongepast geweld tegen de media” van de Bosnische Serviërs. Bovendien, aldus de woordvoerder, brengt de bezetting van de vier zendmasten een akkoord in gevaar dat op 24 september was getekend tussen de rivaliserende leiders van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajišnik van de 'hardliners' in Pale en Biljana PlavšiEÉc in Banja Luka. De Russische woordvoerder zei tenslotte te betreuren dat de NAVO-vredesmacht de zendmasten heeft bezet “nu er sprake is van een verbetering” van de situatie in de Servische Republiek in Bosnië.

De Russische kritiek is gisteren direct afgewezen door de NAVO, die daarbij aanvoerde dat de commandant van het Russische SFOR-contingent in Bosnië zich akkoord had verklaard met de actie. Eerder was gezegd dat Russische SFOR-soldaten zelfs aan de actie hebben deelgenomen.

De vier zendmasten werden door de NAVO-vredesmacht bezet om een eind te maken aan de felle anti-SFOR-propaganda van de SRT, het radio- en televisiestation van de Bosnische Serviërs in Pale, dat wordt gecontroleerd door de aanhangers van de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradziEÉc. De controle over de zendmasten is inmiddels overgedragen aan de aanhangers van Biljana PlavšiEÉc, die hun eigen radio- en televisiestation hebben in haar bolwerk Banja Luka.

PlavšiEÉc heeft inmiddels laten weten geen monopolie op de elektronische media in de Servische Republiek te wensen. Ze wil zich houden aan het akkoord van 24 september. In dat akkoord is afgesproken dat de Bosnisch-Servische televisie om de dag de programma's van Pale en die van Banja Luka uitzendt.

De leiding van SRT in Pale kreeg gisteren van een woordvoerder van de internationale Bosnië-gezant Carlos Westendorp te horen dat ze haar programma's zal moeten veranderen op straffe van sluiting van de radio- en televisiestations in Pale. (AP, Reuter, AFP)