Ruimtestation Mir bevoorraad door Atlantis

MOSKOU, 3 OKT - Na een korte afscheidsceremonie is gisteravond het luik gesloten tussen het ruimteveer Atlantis en het ruimtestation Mir. De Atlantis heeft het nieuwe bemanninglid David Wolf aan boord gebracht, alsmede proviand, reserve-onderdelen en een nieuwe computer.

Het ruimteveer zal vandaag nog naar het lek zoeken dat het Spetr-laboratorium sinds 25 juni - toen de Mir in botsing kwam met een onbemand bevoorradingsschip - onbewoonbaar heeft gemaakt. De bemanning van de Mir pompt lucht in de Spetr terwijl de Atlantis op 73 meter afstand rondcirkelt. Men hoop dat door de ontsnappende lucht isolatiedekens gaan bewegen of afval naar buiten wordt gezogen.

Woensdag is de computer vervangen die de Mir in positie houdt. De oude computer liet het de afgelopen maanden herhaaldelijk afweten.

Gisteren ondernamen de Rus Vladimir Titov en de Amerikaan Scott Parazinski een ruimtewandeling, waarbij de Rus gebruik maakte van een Amerikaans ruimtepak. Het duo bevestigde een plug aan de buitenwand, die zal worden gebruikt om het lek in de Spektr te dichten wanneer dat is gevonden.