Roda rolt zeer zwak Hapoel op met 10-0

ROTTERDAM, 3 OKT. Het optreden van Roda JC in de Europa Cup 2 had gisteravond in Kerkrade meer weg van een oefenwedstrijd tegen amateurs dan van een serieuze krachtmeting op Europees niveau. Met 10-0 overklaste de Nederlandse bekerhouder Hapoel Beer Sheva. Roda JC kan tot in de eeuwigheid met de monsterscore pronken, al mag niemand vergeten hoe zwak deze Israelische vertegenwoordiger in de Europa Cup was.

Met een totaalscore van 14-1 ging Roda JC over naar de tweede ronde, in afwachting van een echte tegenstander. Grote clubs als Stuttgart, Chelsea en Betis Sevilla behoren door de plaatsing pas in de kwartfinale tot de mogelijkheden.

Roda JC, dit seizoen nog niet in topvorm, draaide Hapoel dol. Trainer Martin Jol verwachtte dat de Israeliërs net zo zouden spelen als in de tweede helft van veertien dagen geleden. Toen viel de ploeg aan, kreeg geen tegentreffers meer te verwerken en scoorde zowaar. Jol zag echter dat de Israeliërs niet aan de verwachtingen van een Europese tegenstander konden voldoen. De Limburgse ploeg kon het combinatievermogen uitbouwen, de stootkracht oefenen en het zelfvertrouwen opkrikken.

Bij rust stond het 3-0 door twee treffers van de 20-jarige Belgische jeugdinternational Peter van Houdt en één van de Nigeriaan Garba Lawal. “Maak er nog een stuk of drie, vier”, zei Jol in de pauze tegen zijn spelers. Die wilden meer en voelden aan dat de dubbele cijfers haalbaar waren.

Daarmee zou het resultaat van Ajax dinsdag in de UEFA-beker tegen Maribor uit Slovenië (9-1) worden overtroffen. “Als ik er ook maar eentje mag inkoppen”, eiste verdediger Regilio Vrede. Zonder doelpunt zou hij vandaag tijdens het gezellige samenzijn voor de loting iedereen op vlaai moeten trakteren. Vrede maakte in de 54ste minuut 5-0.

Roda had daarna nog alle tijd om de tien te bereiken. Het door de 6000 toeschouwers en de spelers gewenste resultaat, kwam er pas in de blessuretijd. De Hongaar Gabor Torma, die ook de 8-0 verzorgde, kopte raak en zorgde voor een feest op de tribune. De vierde en negende treffer waren van Ooijer, zes en zeven van Lawal en Van Houdt.

Hapoel-trainer Ben Tabak, geplaagd door een reeks zware nederlagen, wilde na afloop de hard oordelende Israelische media niet onder ogen komen. Tabak stuurde uiteindelijk zijn assistent Ofer Fabian om hem te laten zeggen: “Wij waren heel slecht.”

Na het eindsignaal van de achttiende Europese bekerwedstrijd vierden de Limburgers de grootste Europese score uit de clubhistorie uitbundig. Jol: “Het is toch bijzonder mooi om in Europees verband een 10-0 te hebben behaald.”