Recordaantal executies in de VS

WASHINGTON, 3 OKT. In een gevangenis in Texas is woensdag met een dodelijke injectie een wegens roofmoord ter dood veroordeelde gevangene terechtgesteld. De executie was de 57ste van dit jaar in de Verenigde Staten, het hoogste aantal in één jaar sinds de doodstraf vanaf 1976 opnieuw wordt voltrokken.

In 1995 werden 56 doodvonnissen uitgevoerd. Wanneer executies in hetzelfde tempo worden voltrokken als tot dusver, wordt ook het record van 1957 overtroffen. Toen werden 65 veroordeelden ter dood gebracht. Texas is de staat met het grootste aantal ten uitvoer gebrachte doodvonnissen: dertig mensen werden er dit jaar geëxecuteerd. Vooral in de zuidelijke staten is de doodstraf populair.

Waly Bacre Ndiaye, een mensenrechtenfunctionaris van de VN, bezoekt de Verenigde Staten op dit moment voor een onderzoek naar het groeiende aantal executies. Dat bezoek heeft grote woede gewekt in conservatieve kringen. (AP)