Promotiereis

De euro komt, en nu moet de Europese munt internationale bekendheid krijgen. Vorige week was Yves-Thibault de Silguy, de Eurocommissaris voor monetaire zaken, op promotiereis naar het Verre Oosten. In Thailand bij de ASEM, een Europees-Aziatische topontmoeting, was de belangstelling gering.

De Thais zijn op het ogenblik meer geïnteresseerd in de waarde van de bath dan in die van de toekomstige euro.

Vervolgens reisde de Eurocommissaris naar Hongkong om in de marge van de jaarvergadering van het IMF aandacht op de euro te vestigen. Daar had hij meer succes. Sommige Aziatische landen (Taiwan, Singapore, Hongkong en China) beschikken over enorme deviezenreserves in dollars en Silguy bepleitte omzetting van een deel van deze reserves in euro's. De president van de Chinese Volksbank liet zich positief uit over de euro als alternatief voor de dollar, de president van de Monetaire Raad van Hongkong hield zich op de vlakte. Als de Aziatische centrale banken hun dollars verruilen voor euro's, stijgt de vraag naar de euro en dat zal de hardheid van de Europese munt ten goede komen.(RCJ)