Maatschappelijke verantwoordelijkheid KPN en Philips

Het kabinet moet de directies van Philips en KPN aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en ze bewegen met hun hoofdkantoren in Eindhoven en Groningen te blijven.

Dat zegt PvdA-fractievoorzitter J. Wallage naar aanleiding van het voornemen van Philips met het hoofdkantoor naar de Zuidas in Amsterdam te verhuizen. Eerder dit jaar liet de top van KPN doorschemeren van Groningen naar Den Haag te willen verhuizen. “Dat brengt schade toe aan de pogingen van het kabinet stevige centra voor bedrijven in regio's te creëren. Verhuizing van Philips en KPN is absoluut het verkeerde signaal.” Als de hoofdkantoren uit de “kleine metropolen” Eindhoven en Groningen verdwijnen laat dat daar grote gaten achter, aldus Wallage.

Wallage vindt dat het kabinet met “een stevige delegatie” naar Eindhoven en Groningen moet afreizen. Het kabinet zou de ongerustheid die over de voorgenomen verhuizing is ontstaan aan Philips en KPN moeten verwoorden, zegt Wallage. Bedrijven zijn volgens hem gevoelig voor de publieke opinie. “Ze rekenen ook op goodwill in Nederland. Als ik in de winkel sta en ik moet kiezen tussen Philips en Braun dan nijg ik naar Philips. Het kabinet moet duidelijk laten weten dat ze een verkeerde inschatting maken.” Wallage zegt zich bewust te zijn dat het kabinet verder geen middelen heeft de multinationals te weerhouden van verhuizing.

De Amsterdamse wethouder Stadig (grondbedrijf) vindt dat Wallage niet verdrietig zou moeten zijn als Philips naar Amsterdam verhuist. “De keuze voor Philips is niet Amsterdam of Eindhoven, maar Amsterdam of weg uit Nederland”, zegt de woordvoerder van Stadig.