Koers aandeel Begaclaim bijna verdrievoudigd

AMSTERDAM, 3 OKT. De koers van het nieuwe aandeel Begaclaim is sinds de introductie op de Amsterdamse beurs verdrievoudigd. Na de snelle stijging van de twee voorgaande dagen klom het aandeel in de schadeclaim van het Begeman-concern vanochtend met 35 procent naar 13,65 gulden.

AMSTERDAM Heel even stond de koers zelfs op 13,80 gulden, wat 165 procent hoger is dan de introductiekoers van 5,20 gulden van woensdag. Begaclaim vertegenwoordigt de schadevergoeding van 1,2 miljard gulden die de Begemann Groep eist van de Nederlandse staat en de Amsterdamse effectenbeurs. Het succes van de beursintroductie overtreft de verwachtingen van veel analisten en handelaren.

De emissie van vijf miljoen nieuwe aandelen NBM-Amstelland is vanochtend succesvol ontvangen. De inschrijving op de nieuwe stukken gingen was volgens ABN Amro Rothschild verschillende keren overtekend. De uitgifteprijs voor de aandelen was vastgesteld op 56 gulden. Vanochtend noteerde het fonds veertig cent hoger op 56,70.

Verder heerste op het Damrak vanochtend een matte stemming. Veel beleggers wachtten de Amerikaanse cijfers over werkgelegenheid en werkloosheid af, die vanmiddag worden vrijgegeven. De omzetten op de beurs bleven daarom minimaal. De toonaangevende AEX-index schommelde vanochtend rond de 940 punten. Vroeg in de middag noteerde de beursgraadmeter 941,99, wat 1,73 punten hoger is dan het slot van gisteren.

De kleine koerswinst was voornamelijk te danken aan de dollar die vanochtend een cent hoger opende op 2,0020 gulden. De koers bleef vanochtend schommelen rond de grens van twee gulden. Vroeg in de middag was de Amerikaanse munteenheid 2,0014 gulden waard. Bij de hoofdfondsen was de grootste winst voor KLM, dat profiteerde van het plan van minister Jorritsma om de overtreding van de milieu-eisen door Schiphol tot 1 januari door de vingers te zien. Het fonds steeg 2,80 naar 72,90 gulden. ASM Lithography was ook een grote stijger met een winst van 5,90 gulden op 200,90 gulden. VNU klom negentig cent naar 47,70 gulden. Philips maakte het verlies van gisteren gedeeltelijk goed en steeg 2,80 gulden naar 174,30 gulden.

Philips-dochter Polygram voerde bij de hoofdfondsen de lijst met verliezers aan: het verloor 2,30 gulden op 113,70 gulden. Door het nieuws dat de Amerikaanse telecomgigant Worldcom de aanval heeft geopend op KPN met nationale telefonie liep het fonds tegen een daling 1,30 gulden op bij een koers van 76,50 gulden.

De koers van de aandelen ING steeg vanochtend licht, na geruchten over de mogelijke overname van de Belgische bank BBL en de Londense zakenbank Barclays de Zoete Wedd. Het aandeel noteerde vanmiddag 95,60 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kon gisteren geen duidelijke richting vinden. Het koersgemiddelde bleef rond het niveau van de vorige dag hangen. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 12,03 punten hoger op 8027,53.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloten de aandelenkoersen hoger nadat de Nikkei-index zes dagen achtereen met verlies was geëindigd. De belangrijkste beursgraadmeter van Japan noteerde een winst van 192,41 punten op 17.647,45. De omzet was met 371 miljoen aandelen bescheiden.