Kledingreparatiebedrijf Gümüs toch verkocht

AMSTERDAM, 3 OKT. De Turkse kleermaker Gümüs uit de Amsterdamse Pijp heeft zijn zaak op het nippertje kunnen verkopen. Op de dag dat de familie Gümüs terugkeert naar Turkije heeft een Turkse Amsterdammer een bod op de zaak gedaan. Hij zal het kledingreparatiebedrijf voortzetten.

Vanavond vertrekt het gezin Gümüs naar Turkije. Ondanks groot verzet van de buurt en steun van het gemeentebestuur en Kamerleden moet de illegale familie toch het land uit. Gümüs kan geen beroep doen op de witte illegalenregeling, omdat hij niet kan aantonen dat hij zes jaar lang wit heeft gewerkt.

Volgens A. Versnel van het actiecomité Gümüs Moet Blijven zijn er nog onderhandelingen met de gemeente Amsterdam aan de gang over wat zij de gemeente Amsterdam nog kan betekenen voor het Turkse gezin. Zij wil daar verder geen uitlatingen over doen.

Een gemeente-ambtenaar liet een paar maanden geleden weten dat Gümüs bij terugkeer een transportbusje van de gemeente zou meekrijgen om in Turkije een eigen bedrijfje te kunnen beginnen. Maar volgens Versnel was dit een particulier initiatief van een ambtenaar waarover Gümüs ook nooit is geïnformeerd.

GEËmüs zal in Turkije eerst terugkeren naar zijn geboorteplaats Ortaoba. A. Versnel en M. de Vries van het actiecomité zullen met de familie meegaan.