Kansen ING op overname van BBL nemen toe

ROTTERDAM, 3 OKT. De kansen voor ING om de Belgische Bank Brussel Lambert (BBL) over te nemen groeien. Europees commissaris Karel van Miert (Mededinging) verzet zich tegen de dubbelrol van het Belgische Gemeentekrediet, dat zijn belang van 12,7 procent in BBL mogelijk moet opgeven. Voor dat pakket zou ING in de markt zijn.

In een reactie zegt de Nederlandse bankverzekeraar te wachten op 'een formele stap' van de Europees commissaris. Volgens een woordvoerder van ING moet het huidige belang van 20,1 procent in de derde bank van België worden gezien als een belegging. De aandacht zou nu meer gericht zijn op overnamekandidaten in Duitsland en Frankrijk. “In een wijdere Europese context betekent België natuurlijk niet zoveel als die andere twee landen.” ING wil niet bevestigen of er concreet belangstelling bestaat voor uitbreiding van het huidige belang in BBL.

Van Miert eist dat topman François Narmon van Gemeentekrediet zich niet langer bemoeit met de gang van zaken bij BBL. Hij vindt dat de bankier een dubbelfunctie vervult die in strijd is met de vrije concurrentie omdat Narmon indirect het beleid bij concurrent BBL zou meebepalen. Van Miert liet de bankier gisteren weten dat aan zijn bemoeienis met BBL een eind moet komen.

Met zijn kritiek wil Van Miert een consortium van Kredietbank, verzekeraar Royal Belge en de Waalse belegger Albert Frère openbreken. Sinds 1991 weerhoudt deze groep, met 37,5 procent van alle BBL-aandelen, ING ervan die bank over te nemen. Dit consortium ziet BBL liever fuseren met de Belgische Generale Bank, maar het verzet tegen ING is volgens de Belgische pers na zes jaar tanende.

Als ING zijn belang in BBL wil uitbreiden, zijn daarvoor ook andere mogelijkheden dan via Gemeentekrediet. Sinds vorige maand ligt namelijk ook het BBL-belang van de Zwitserse verzekeraar Winterthur (8,23 procent) in de etalage. Behalve voor BBL zou ING ook belangstelling hebben voor een overname van effectenbank Barclays de Zoete Wedd in Londen. Ook het Duitse Commerzbank zou interesse tonen.