Irak weert VN van defensie-installaties

NEW YORK, 3 OKT. De Iraakse autoriteiten hebben inspecteurs van de Verenigde Naties in de afgelopen week driemaal geweerd van defensie-installaties die ze wilden onderzoeken. Het hoofd van de VN-commissie die de inspecties uitvoert, Richard Butler, heeft Bagdad erop gewezen dat deze incidenten ernstig zijn en niet kunnen worden genegeerd, zo is gisteren in New York bekendgemaakt. Butlers Speciale Commissie (UNSCOM) is belast met de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens.

In een brief aan Irak schrijft Butler de drie incidenten aan de orde te stellen in zijn komende verslag aan de Veiligheidsraad van de VN. Daarmee bereidt hij in principe de weg naar verharding van de VN-sancties tegen Irak. Afgelopen juni spraken de Amerikaanse president Clinton en zijn Russische ambtgenoot Jeltsin na een serie Iraakse obstructies af “aanvullende maatregelen” op te leggen als de VN-inspecteurs in hun volgende verslag aan de Veiligheidsraad niet konden getuigen van Iraakse medewerking. Dit verslag moet 11 oktober worden ingediend.

In een toespraak tot de Veiligheidsraad zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Said al-Sahaf, gisteren dat Bagdad volledig meewerkt met de inspecteurs. Hij vertrouwde erop dat het komende verslag “de deur opent” naar opheffing van het handelsembargo dat in 1990 na de bezetting van Koeweit tegen Irak werd afgekondigd. (AP)