HITLER

Keith Richards, de gitarist van de Britse popgroep The Rolling Stones, heeft onthuld dat hij langer dan de Duitse tiran Adolf Hitler 'de massa's in vervoering heeft gebracht'. Hitler was van 1933 tot 1945 de machtigste man in Duitsland, Richards is nu een kwart eeuw beroepsmuzikant.

Richards deed zijn uitspraak, die doet denken aan het beruchte dictum van John Lennon dat The Beatles beroemder waren dan Jezus van Nazareth, in een interview met het Duitse weekblad Die Woche. Het weekblad ondervroeg de Stones-gitarist over het verschijnsel macht. Nadat Richards eerst had opgemerkt dat hij de loopbaan van Hitlers favoriete architect Albert Speer 'interessant' vond, zei hij: “Je hoeft me niets over massahysterie te vertellen. Ik heb het meegemaakt. Ik kan me wat dit betreft meten met Hitler. Ik ken het gevoel. Hij heeft de massa in vervoering gebracht, ik heb er mijn brood mee verdiend. En ik heb het langer gedaan dan hij en ben er beter in geslaagd. Zo is het leven.”

Richards liet ook nog weten dat hij nu de brieven van de achttiende-eeuwse klassieke componist Wolfgang Amadeus Mozart aan het lezen is. “Godsamme, die jongen kon schrijven”, zei Richards over de brieven van Mozart. “Hij was een echte rock 'n' roller. In ieder geval voor zijn tijd.”