Haviken moeten werken op dierendag

Voor huisdieren is het morgen dierendag. Ze mogen uitslapen en ze krijgen een lekkere kluif. Maar er zijn ook dieren met een beroep die al vroeg naar hun werk moeten. Voor hen is 4 oktober een gewone werkdag.

Op de boerderij zwoegen koeien en kippen. In het circus moeten olifanten en leeuwen kunstjes oefenen. Maar ook daarbuiten zijn vele dieren aan het werk. Denk maar aan blindenhonden, goochelkonijnen en dolfijnen in het dolfinarium.

Er zijn ook lieveheersbeestjes die als schoonmakers werkzaam zijn. Zij worden in groentekassen gebruikt om luizen te vangen. Zo hoeft er geen gif gebruikt te worden. De lieveheersbeestjes zijn gastarbeiders uit de Rocky Mountains, een bergketen in Amerika. Ze worden uit een bergspleet gevist, in een doos gestopt en naar Nederland gestuurd.

Tomatenkweker Siem Hoogerbrugge uit Naaldwijk koopt ieder seizoen tienduizend jacht-lieveheersbeestjes. Die strooit hij uit over de tomaten. Hoogerbrugge: “Ze gaan meteen hard aan het werk. Ze hebben een poosje in een doos gezeten. Daar krijg je toch honger van. Als ik een poosje in een bus zit, wil ik ook mijn benen strekken.” Hoogerbrugge gaat niets speciaals doen voor zijn lieveheersbeestjes met dierendag. “Ze zitten in een warme kas vol met luis. Meer wensen hebben ze niet.”

Op de mosselbanken van Yerseke in Zeeland werken twee haviken als bewakers. Ze heten Astrix en Denise en ze moeten meeuwen verjagen die op de mosselen poepen. Ze staan al met zonsopgang op. Op de arm van hun baas Nico van Zantvoort fietsen ze naar het werk. Naast het verjagen van de meeuwen, krijgt de jongste waakhavik, Denise, ook nog les. Van Zantvoort: “Ik leer haar goed vliegen, meeuwen vangen en ze doet conditietraining”. Ook Van Zantvoort doet niets speciaals met dierendag: “Ik probeer iedere dag speciaal voor ze te maken.”

Voor de speurhonden Donja en Fedor is het morgen wel een vrije dag. Niet omdat het dierendag is, maar omdat ze niet werken op zaterdag. Donja is een Duitse en Fedor is een Mechelse herder. Ze werken bij de politie in Nunspeet. Donja en Fedor zijn heel goed in het opsporen van lijken. Andere honden zijn weer goed in het opsporen van drugs of bommen, of in het bijten van supporters.

De twee herders wonen thuis bij agent Leendert Amesfoort. Deze vertelt hoe ze werken: “Ze oefenen iedere dag. We zetten een speurtocht voor ze uit en we maken het spoor steeds moeilijker.” Ongeveer een keer per week is het menens. Dan moeten ze een echt lijk zoeken.

Als beloning krijgen ze een metalen buis. Zouden ze niet liever een lekkere kluif willen? Amesfoort: “Nee, ze vinden het vooral belangrijk dat ze beloond worden. Het maakt niet uit wat je ze geeft. Het is net als een beker winnen met voetballen. Daar heb je op zich ook niets aan.” Ook Amesfoort doet niets speciaals voor de dieren morgen.

Zo verdienen miljoenen dieren de kost zonder ooit iets extra's te krijgen op 4 oktober. Terwijl de meeste huisdieren, die altijd lui in hun nest liggen, overladen worden met cadeautjes.