Euro laat index van Damrak ongemoeid

ROTTERDAM, 3 OKT. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) zal bij de invoering van de gemeenschappelijke Europese munt euro, de beursbarometer AEX-index ongewijzigd laten. De waarde van de index van de 25 meest verhandelde fondsen wordt niet, zoals de koersen, gedeeld door de waarde van de euro (momenteel 2,20 gulden).

Dat zegt president-directeur G.A. Möller van Amsterdam Exchanges vandaag in een interview met deze krant. Met zijn uitspraak loopt Möller vooruit op een beursrapport over de gevolgen van de Economische en Monetaire Unie (EMU) voor het Damrak.

Deling van de AEX-index, die de afgelopen jaren door de beurshausse sterk is gestegen, zou beleggers in verwarring kunnen brengen. De index is voor Nederlandse aandeelhouders een belangrijke graadmeter. Een plotselinge halvering van de waarde zou verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Aanpassing van de AEX leidt bovendien tot contractuele problemen. Zo lopen er optiecontracten die gekoppeld zijn aan de hoogte van de index.

Zodra de munteenheid van de gulden overgaat in de euro, verandert de aandelenkoers van bijvoorbeeld 100 gulden in 45,5 euro. Als de index zou overschakelen van guldens op euro's, zou die net als de koersen door 2,2 moeten worden gedeeld.

Amsterdam Exchanges kiest niet voor een overgangsfase waarin de koersen in zowel guldens als euro's worden uitgedrukt, maar wil op de eerste handelsdag van 1999 in één keer overschakelen op de nieuwe munt.

De euro verbetert volgens Möller de concurrentiepositie van de AEX ten opzichte van de Britse aandelen- en optiebeurs. Engeland zal zich in een later stadium aansluiten bij de EMU. Een beursnotering in euro's zou de aandelenhandel tussen beleggers uit de diverse EMU-landen bevorderen.

    • Sjouke Rijper