Eten met discipline

Wagamama. Wagamama Noodle Bar. 10 A Lexington street (tel. 44.171.292.0990) en 4 Streatham street (tel. 44.171.329.9223)

De redenering voert misschien te ver, maar uit de immense populariteit van het Japanse noedelrestaurant Wagamama, in Londen, valt de les te trekken dat de mens over een groot zelfcorrigerend vermogen beschikt. Politici - om maar een consequentie van dat inzicht te noemen - zouden terughoudendheid moeten betrachten tegenover minder gewenste ontwikkelingen, in het besef dat de wal het schip wel weer vanzelf keert.

Wordt de Westerse samenleving te decadent? Te zelfzuchtig en bevolkt met types die overal en altijd luidruchtige gesprekken voeren via hun draagbare telefoons? In de Engelse hoofdstad is er nu Wagamama, waar het laatste strikt verboden is. Evenals roken trouwens en behalve deze beperkingen is er een hele lijst geboden. Men mag weinig en moet van alles in Wagamama, er heerst orde en tucht, maar desondanks loopt het storm. Mensen willen aan discipline onderworpen worden.

Ik ook, eten bij Wagamama vond ik een bijzondere ervaring. Het begint al bij de deur of zelfs daarbuiten, in Lexington street in Soho, waar 's avonds een lange rij hongerigen - reserveren is niet mogelijk - geduldig op een plaatsje staat te wachten. Dat bevindt zich beneden in een diep souterrain. In de grote helverlichte ruimte staan vijftien lange tafels en aan weerszijden daarvan houten banken opgesteld, als in de eetzaal van een kostschool. Aan elke tafel kunnen twintig mensen niet al te ruim zitten.

Vanaf de straat kan men een glimp opvangen van het restaurant beneden. Voordat men daar is, moet men wachten in een kale hal, die begrensd wordt door de hightech keuken en aan de andere kant door de glazen wand. De medewerkers, die op het oog allemaal slechts éen handeling verrichten en voorzien zijn van walkie-talkies, glimlachen naar je als je hun blik weet te vangen.

De rij beweegt in hoog tempo richting restaurant, iedere plek aan de tafels wordt per avond wel tien keer benut, lijkt het. Gezeten naast vreemden krijgt men direct het deels uit richtlijnen bestaande menu overhandigd. Wagamama is gebaseerd op de kaizen-filosofie, Japans begrip dat staat voor 'voortdurende verbetering'. Het menu schrijft voor dat men alles in één keer moet bestellen door de nummers van de gerechten op te geven aan een ober met handcomputer. Er staat precies omschreven wat en hoeveel voldoende is voor een maaltijd. Voor- of nagerechten zijn er overigens niet. De gerechten worden geserveerd zodra ze klaar zijn. Dat betekent dat van een gezelschap de een al halverwege is als de ander nog moet beginnen. Willekeurige obers brengen de genummerde maaltijden naar je genummerde plaats aan tafel. De bediening is dus onpersoonlijk, maar zeer vriendelijk.

Een tijdslimiet is er niet. De bezoeker kan twee uur blijven zitten, maar ook binnen twintig minuten weer buiten staan (wat vooral gunstig is voor de lunch). Het eten is uitstekend, vers en smakelijk en bovendien goedkoop. Voor ƒ 25 is men meer dan voldaan. Jong en trendy publiek heeft er dan ook voor gezorgd dat de oorspronkelijke Wagamama binnen een jaar een filiaal kon openen.