Eerste proftrainer bij roeiclub Nereus

AMSTERDAM, 3 OKT. De eerste bezoldigde trainer van de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus, Mark Emke, weet ook hoe een roeiboot er aan de onderkant uitziet. Diederik Simon, een van de meest succesvolle leden van Nereus, vertelt met een glimlach een smakelijke anekdote uit 1992.

Tijdens de Rotsee Regatta dat jaar in Luzern sloeg de twee zonder stuurman waarvan Emke met Pim Vos deel uitmaakte om. De aanstelling van de voormalige toproeier als professionele roeicoach was gisteren reden om de kurken van de champagneflessen te laten ploppen.

In het clubhuis aan de Amstel, naast de Berlagebrug in Amsterdam, tekende Emke gisteren zijn verbintenis met de grootste studentenroeivereniging van Nederland. De ongeveer 600 leden tellende hofleverancier van de nationale ploeg legde de 38-jarige parttime geohydrologisch adviseur vast om het wedstrijdroeien bij de vereniging professioneler te maken. Behalve het begeleiden van de ongeveer 25 actieve coaches van Nereus zal Emke ook het contact met de roeibond (KNRB) onderhouden.

Emke is zelf een verdienstelijk roeier geweest. Sinds 1976 roeide hij zestien WK's, voornamelijk in de positie van slag, en won hij één keer zilver en twee keer brons. In 1984 nam Emke deel aan de Olympische Spelen in Los Angeles, in 1992 sloeg hij de acht van Nereus voor op Henley.

Emke wil tijdens zijn dienstverband van twintig uur per week proberen uit het arsenaal Nereus-roeiers meer mannen en vrouwen te halen die uiteindelijk op het niveau van WK's kunnen acteren. “Van het grote aantal potentiële toppers zijn er de laatste jaren veel verdwenen. Ik zie hier zo ontzettend veel talenten rondlopen die om duistere redenen niet op de juiste plaatsen terechtkomen en daar wil ik wat aan gaan doen.”

Om te illustreren hoe slecht het gesteld is met de doorstroming van talent bij Nereus, wijst Emke erop dat van de eerstejaarsgroep zware roeiers van twee jaar geleden niemand meer over is. Bij de eerstejaars lichte roeiers is het met een enkele overblijver al niet veel beter gesteld.