Duitse heffing solidariteit wordt verlaagd

BONN, 3 OKT. De grote belastinghervorming mag in Duitsland voorlopig van de baan zijn, gisteren werd de regering het opvallend snel eens over een kleinere belastingverlaging. Met ingang van volgend jaar wordt de onpopulaire solidariteitsheffing (de 'soli') verminderd van 7,5 naar 5,5 procent.

Na intensief beraad werd de coalitie van CDU/CSU en de liberale FDP het eens over de financiering van de daling van de 'soli'. Deze extra belastingheffing werd na de Duitse hereniging ingevoerd om de kosten van de wederopbouw voor het oosten te dekken.

De overeenstemming wordt als een gevoelige doorbraak beschouwd voor Kohls coalitie, die bij het doorvoeren van moeizame hervormingen telkens weer op tegenstand van de door de SPD gedomineerde Bondsraad (Eerste Kamer) stuit. Voor daling van de solidariteitsheffing is - in tegenstelling tot de belastinghervorming - geen toestemming nodig van dit college.

De daling van de 'soli' kost de staat ruim 7 miljard mark. Er zullen geen extra belastingen aan te pas komen, omdat de liberale regeringspartij FDP daar op tegen is. Minister Theo Waigel (CSU) van Financiën wil de maatregel financieren met de opbrengst van extra privatiseringen (die op 1,3 miljard wordt geschat) en extra bezuinigingen. Ook zal de afbetaling worden vertraagd van schulden, die de voormalige DDR nog heeft gemaakt. Dit moet vijf miljard opleveren. Volgens Waigel is dit niet problematisch omdat de rentebetalingen gunstiger uitvallen.

De oppositiepartijen SPD en Groenen wierpen de minister gisteren voor de voeten “boekhoudkundige trucs” toe te passen. De belastingverlaging leidt volgens de SPD tot verhoging van de financiële lasten voor toekomstige generaties. Volgens Waigel zal de staat geen extra geld lenen om de belastingverlaging te bekostigen.

Waigel zei te verwachten dat de maatregel invloed zal hebben op de economische groei. Voor dit jaar rekent de regering op een groei van 2,5 procent, voor volgend jaar op 3 procent.

Uit het bedrijfsleven kwamen evenwel smalende reacties op de stimulerende werking, die daling van de 'soli' op de economie zou hebben. Hans-Joachim Hass van de Duitse werkgeversorganisatie in de industrie zei, dat een gezin zich maandelijks nu net een extra pizza kan veroorloven.