De ark van Noach

De ark van Noach. Naverteld door Heinz Janisch, geïllustreerd door Lisbeth Zwerger, vertaald uit het Duits door Ernst van Altena. Uitgeverij De Vier Windstreken. Vanaf 5 jaar. ƒ 24,90

Noach draagt een hoge hoed zonder rand en een dikke rood-zwart gestreepte ochtendjas, als hij met een kip onder de arm de vogelwand in zijn ark afspeurt. Op kleine plankjes zitten onder andere een kanarie-, een scholekster- en een vinkenpaar. Wie zal hij erop uitsturen om te gaan zien of het water al gezakt is?

Na de Sprookjes van Andersen, Morgensterns Kindergedichten & Galgenliederen en De tovenaar van Oz van L.F. Baum maakte Lisbeth Zwerger haar dromerige platen vol zachte kleuren en eigenzinnig perspectief nu ook bij het bijbelverhaal over Noachs ark. Het werd dus een kunstboek voor jong en oud. Te zien is bijvoorbeeld hoe de dieren uit verschillende windstreken aankomen, keurig twee-aan-twee in de rij, mier en Franse bulldog, kangaroe en struisvogel. Noachs familie teert intussen, wankelend op griezelig dunne laddertjes, de immense romp van de boot dicht.

Het bijbelverhaal is door bewerker Heinz Janisch eenvoudig, rechttoe-rechtaan, in chronologische volgorde verteld. Soms koos hij (en met hem vertaler Ernst van Altena) voor vrij moderne taal: 'Van alle dieren die zich tussen hemel en aarde bevonden, namen ze er twee mee in de ark, van elke soort een mannetje en een vrouwtje. Want God wilde niet dat er ook maar een enkele diersoort zou uitsterven.'