CDA'er Mateman onthaald op kritiek

AALTEN, 3 OKT. De CDA-leden in Aalten zijn verdeeld over de 'affaire-Mateman'. Tijdens een partijbijeenkomst gisteren in de woonplaats van het Kamerlid dat deze week woedend reageerde op zijn ontbreken op de CDA-verkiezingslijst, was er buiten lof vooral kritiek op hem.

In aanwezigheid van partijvoorzitter Helgers veroordeelden enkele aanwezigen met name de manier waarop Mateman zich voor de televisie had laten filmen toen hij maandag te horen kreeg dat zijn naam niet voorkomt op de conceptlijst.

“Dat bracht bij mij een gevoel van walging teweeg”, aldus één van de sprekers. “De houding van Mateman werkt averechts. Hij berokkent niet alleen zichzelf schade, maar ook het CDA”, meende een ander. “Als het CDA zich van dit soort lieden ontdoet, is dat alleen maar winst”, aldus weer een ander. De zaal reageerde met een applaus.

Mateman zelf, twaalf jaar wethouder in Aalten, slaagde er niet in de handen op elkaar te krijgen. De zaal deed een dringend beroep op hem om de kandidaat uit de Achterhoek te zijner tijd loyaal te steunen, ook als hij zelf niet terecht komt op de definitieve verkiezingslijst.

Helgers nam de gelegenheid te baat om nog eens omstandig uit te leggen hoe de conceptkandidatenlijst tot stand is gekomen. “Het is een evenwichtige mix van continuiteit en vernieuwing. Uiteindelijk bepalen de leden hoe de lijst eruit gaat zien. We zijn tenslotte een democratische partij.”

Partijvoorzitter Helgers zei dat Mateman bewust niet op een onverkiesbare plaats is gezet. “Dat doe je niet met iemand die zo'n staat van dienst heeft. Er zijn voldoende andere kandidaten in Gelderland. Dat is een luxe probleem. Het bestuur heeft bewust willen investeren in de toekomst.” (ANP)