Canada roept ambassadeur uit Israel terug

OTTAWA, 3 OKT. Canada heeft gisteren zijn ambassadeur uit Israel teruggeroepen, uit protest tegen het gebruik van vervalste Canadese paspoorten door twee vermeende Israelische geheim agenten in Jordanië.

De regering in Ottawa bevestigde gisteren dat de Canadese papieren van de twee mannen, die worden vastgehouden in de Jordaanse hoofdstad Amman wegens een mislukte moordaanslag op een leider van de Palestijnse moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, vervalsingen zijn. Israel heeft zijn spijt betuigd over de Canadese beslissing. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte de wens van Israel “vriendschappelijke betrekkingen” met Canada te handhaven.

De Canadese regering verscherpte gisteren haar veroordeling van Israel rond de kwestie. Lloyd Axworthy, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, liet weten dat zijn land “groot bezwaar” maakt tegen het gebruik van vervalste Canadese paspoorten.

“De twee betrokkenen zijn geen Canadezen,” verklaarde Axworthy in New York. “Wij zijn een onschuldige partij die is gebruikt in deze kwestie.” In Ottawa werd de Israelische ambassadeur op het matje geroepen.

De twee 'Canadese toeristen' werden vorige week donderdag in Amman aangehouden na een aanslag op Khaled Meshal, een Hamas-leider. De Jordaanse autoriteiten ondervragen de mannen nog. Volgens de Israelische televisie houden nog enkele 'Canadezen' zich in de Israelische ambasade in Amman verborgen.

Axworthy sprak gisteren in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties met de Jordaanse kroonprins Hassan, om hem ervan te verzekeren dat Canada op geen enkele wijze bij de aanslag betrokken was.

In het parlement in Ottawa werd gisteren bezorgdheid uitgesproken over de oneigenlijke toepassing van Canadese papieren. “Onze zorg is dat het gebruik van Canadese paspoorten als dekmantel voor buitenlandse agenten, de reputatie van Canadezen in het buitenland schaadt en hun veiligheid in gevaar brengt,” zei oppositieleider Preston Manning.