'Bedrijf mag partner niet discrimineren'

ROTTERDAM, 3 OKT. Bepalingen waarin bedrijven verschil maken tussen hetero- en homoseksuele partners zijn niet houdbaar. Discriminatie op grond van seksuele geaardheid is in de landen van de Europese Unie immers niet toegestaan. Dat zegt advocaat-generaal M.B. Elmer in een advies aan het Europese hof van Justitie in Luxemburg.

Elmer adviseert in een zaak van een Britse vrouw tegen haar werkgever, het spoorwegbedrijf South-West Trains. Zij kreeg voor haar partner geen korting op treinreizen, waar een mannelijke collega voor zijn vriendin wel korting kreeg. Deze was namelijk alleen opengesteld voor paren van verschillende sekse, die langer dan twee jaar samenwoonden.

De adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend, maar worden doorgaans door het Hof overgenomen. Elmer concludeert dat het Britse bedrijf in strijd handelt met artikel 119 van het Verdrag van Rome, dat discriminatie op grond van geslacht verbiedt. South-West Trains zet op basis van “privé-opvattingen overt moraliteit (...) omdat men geen waardering heeft voor de levensstijl van sommigen”, een fundamenteel principe van het EU-recht opzij, aldus een persverklaring van het hof. De advocaat-generaal benadrukt dat het principe van gelijkheid voor de wet ook geldt voor de ongeveer 35 miljoen inwoners van de Gemeenschap die homoseksueel zijn.

Als het hof het advies overneemt, zijn de consequenties voor Nederland waarschijnlijk beperkt. Discriminatie op grond van seksuele geaardheid is nu reeds verboden op grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. “De consequenties zullen waarschijnlijk voor andere Europese landen groter zijn dan voor Nederland”, zegt een woordvoerder van de Commissie Gelijke Behandeling. Mogelijk heeft een uitspraak van het hof wel consequenties voor bepaalde pensioenregelingen.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde gisteren in hoger beroep in een soortgelijke zaak tussen de Nederlandse Spoorwegen en een werknemer, dat een zelfde onderscheid naar sekse bij het verschaffen van gratis plaatsbewijzen voor partners van werknemers bij buitenlandse treinreizen niet is toegestaan.