Zwitserse 'redder' van papieren vrijuit

WASHINGTON, 2 OKT. “Ik denk dat ik een verontschuldiging nodig heb”, zei Christoph Meili, de Zwitserse nachtwaker die in januari bankpapieren uit de Tweede Wereldoorlog redde van de papiervernietiger en daarna uit Zwitserland is weggepest. Hij reageerde daarmee op het besluit van de Zwitserse justitie geen verder onderzoek in te stellen naar Meili's handelingen als nachtwaker van de Union Bank of Switzerland (UBS).

Op 8 januari van dit jaar nam Meili papieren mee uit de kelder van de UBS, die klaar stonden om vernietigd te worden en die duidelijk uit de periode van de Tweede Wereldoorlog afkomstig waren. Hij overhandigde ze aan joodse organisaties. Meili zou daarmee mogelijk hebben gehandeld in strijd met de Zwitserse wet op het bankgeheim.

Volgens de UBS berustte het vernietigen van de papieren op een misverstand. De bank ontsloeg de archivaris, omdat die in strijd zou hebben gehandeld met een andere wet die kort tevoren door de Zwitserse regering was aangenomen. Die wet, tot stand gekomen onder zware internationale druk, verbiedt het banken om documenten te vernietigen die van belang zouden kunnen zijn voor onderzoek naar joodse tegoeden, uit de Tweede Wereldoorlog. Meili werd een week na zijn daad ontslagen door Wache AG, het bewakingsbedrijf waar hij werkte. Daarop nodigde de Amerikaanse senator Alfonse D'Amato hem uit om naar Amerika te komen. Daar werd hij in april als een soort politieke vluchteling onthaald.

De UBS is blij dat de zaak-Meili is gesloten. Volgens een woordvoerder heeft de bank nooit behoefte gehad aan juridisch onderzoek naar de nachtwaker. Overigens is ook het onderzoek naar het handelen van de archivaris van de UBS, die het papier bij de vernietiger zette, afgesloten. De Zwitserse regering liet weten geen reden te zien voor het aanbieden van verontschuldigingen aan Meili. (AFP, Reuter, AP)