Zuidoost-Azië vreest een nieuwe valutacrisis

KUALA LUMPUR, 2 OKT. De koersen van aandelen en valuta in Zuidoost-Azië blijven onder zware druk staan. Gisteren zorgde een vrije val van de Maleisische ringgit voor nieuwe onrust. De ringgit kelderde vier procent in waarde en bereikte het laagste niveau sinds 1973.

Vandaag was er licht herstel voor de Maleisische munt, maar het sentiment in de markt bleef volgens handelaren slecht. Veel analisten en economen beweren dat het ergste deel van de financiële crisis in het Verre Oosten nog moet komen en verwachten dat de munteenheden en beurskoersen in Zuidoost-Azië de komende dagen en weken verder zullen dalen. “We zijn op een punt aangeland dat nieuwe angst de bestaande angst voedt. We naderen het stadium van algehele paniek onder beleggers”, zei een handelaar in Maleisië vanmorgen.

De val van de Maleisische ringgit werd ingezet door de man die de afgelopen weken al voor zoveel extra onrust op de financiële markten zorgde: dr. Mahathir Mohamad, de premier van Maleisië. Tijdens een elfdaagse rondreis door Latijns-Amerika sprak de premier in de Chileense hoofdstad een rede uit waarin hij, net als vorige week tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Hongkong, fel van leer trok tegen valutaspeculanten die volgens hem de schuldigen zijn van de huidige crisis. Mahathir pleitte opnieuw voor nieuwe regels voor de valutahandel. Maar net als eerder dit jaar hadden zijn woorden ook nu weer een averechts effect op de koers van de Maleisische ringgit.

“Het leek er de afgelopen dagen even op dat er weer enige stbiliteit in de markt begon de ontstaan, maar helaas hebben de woorden van Mahathir de onrust weer volledig doen terugkeren. Dit is erg slechte timing van Mahathir”, zegt een Britse analist in Kuala Lumpur.

De daling van de ringgit gisteren zorgde ook op de effectenbeurs van Kuala Lumpur voor lagere koersen. Gisteren sloot de koers-index op de Maleisische beurs 2,3 procent lager. Vandaag zette de koersval verder door. De afgelopen drie maanden verloor de Maleisische beurs ruim 23 procent van zijn totale marktkapitalisatie.

De val van de Maleisische ringgit zette gisteren de toon voor een nieuwe episode in de financiële crisis die de Zuidoost-Aziatische markten de afgelopen maanden te verwerken kregen. De Thaise baht, die de onrust aanwakkerde begin juli, zakte gisteren en vanmorgen verder terug. De Indonesische roepiah en de Filippijnse peso daalden naar nieuwe laagterecords. En ook de Singaporese dollar moest flink inleveren en belandde ten opzichte van de Amerikaanse dollar gisteren op het laagste punt sinds drie jaar.

    • Max Christern