Worldcom biedt 30 miljard dollar op MCI

NEW YORK, 2 OKT. De Amerikaanse telecommunicatiemaatschappij Worldcom biedt 30 miljard dollar, omgerekend bijna 60 miljard gulden, op branchegenoot MCI. Daarmee rijdt Worldcom British Telecom in de wielen. BT kwam eerder met MCI overeen voor 18 miljard dollar de tachtig procent van de aandelen MCI te kopen die het Britse bedrijf nog niet bezit.

Bestuursvoorzitter Bernard Ebbers van Worldcom maakte het bod - een record in Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis - gisteren openbaar, nadat hij MCI-topman Bert Roberts er telefonisch van op de hoogte had gebracht. MCI, dat volledig verrast werd door het bod, heeft aangekondigd het te bestuderen en alle opties te bekijken.

Worldcom maakte gisteren ook bekend het Amerikaanse kabelbedrijf Brooks Fiber over te nemen voor 2,4 miljard dollar in aandelen. Worldcom is een van de snelst groeiende telecombedrijven in de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse markt voor telecommunicatie over lange afstand is het nu nog nummer vier, achter AT&T, MCI en Sprint.

Slaagt het bod op MCI, dan neemt de omzet van Worldcom toe tot ruim 30 miljard dollar. Worldcom had in 1996 een omzet van 6 miljard dollar. Enkele weken geleden kwam het concern in het nieuws door de overname van de infrastructuur van America Online en Compuserve. Het is een van de veertig transacties die het bedrijf afsloot in de afgelopen vijf jaar. Worldcom legt glasvezelnetten aan, onder meer in grote Europese steden, waaronder Amsterdam, en biedt telecommunicatiediensten aan. De onderneming, die bekend staat als agressief, is een lieveling van beleggers. Worldcom financiert praktisch al zijn overnames met aandelen. Om de overname van MCI te financieren worden nieuwe aandelen bijgedrukt.

Volgens Ebbers is zijn bod op MCI te verkiezen boven dat van BT. Worldcom biedt een hogere prijs, terwijl zijn aandelen beter presteren dan die van BT. “Onze bod van 41,50 dollar voor elk aandeel MCI legt een premie van 40 procent op de slotkoers van 30 september”, aldus Ebbers gisteren in een toelichting.

Volgens Ebbers zal de overname de winst per aandeel van Worldcom in het eerste jaar al met 22 procent vergroten. Samenvoeging van de bedrijven zou tot aanzienlijke kostenbesparingen leiden, tot mogelijk 5 miljard dollar in vijf jaar. “Wij zijn in staat tot veel meer synergie dan BT”, aldus Ebbers. “Zij wonen hier niet.”

Worldcom wil komen tot een 'vriendelijke' overname. Daartoe dient Ebbers tot een vergelijk te komen met zowel MCI als BT, die in principe akkoord waren over de samenvoeging van de beide bedrijven. Volgens Ebbers kan British Telecom een winst maken van 1,2 miljard dollar op zijn huidige belang van 20 procent in MCI door op het bod van Worldcom in te gaan. Ebbers denkt ook dat, als de aandeelhouders van MCI de geplande volledige fusie met BT afwijzen, MCI geen vergoeding hoeft te betalen voor het niet nakomen van de overeenkomst hiertoe. Ebbers is overigens bereid te betalen, indien zijn taxatie onjuist blijkt.

De overname-overeenkomst van BT en MCI dateert van vorig jaar november. In eerste aanleg zou BT ruim 20 miljard dollar betalen voor de resterende tachtig procent MCI-aandelen. Tegenvallende bedrijfsresultaten van MCI, een val van de waarde van het aandeel en wisselkoersveranderingen brachten de twee bedrijven terug naar de onderhandelingstafel, waaraan een lagere overnamesom werd vastgesteld. Pikant is dat MCI zich vorig jaar liet adviseren door analisten van Salomon Brothers en dat Worldcom dat nu ook heeft gedaan.

Analisten en beleggers waren gisteren bijna sprakeloos door de hoogte van het bod. De meesten beschouwen Worldcom en MCI echter als een uitstekende combinatie. “Dit is duidelijk beter voor beleggers”, zegt Scott Schermerhorn van beleggingsfonds Federated American Leaders Fund in Pittsburgh, dat vijf miljoen aandelen MCI heeft. “Wij steunen het nieuwe bod.”

“Worldcom is een machtige, regionale speler en MCI is een soort ontbrekende schakel voor ze”, aldus Steve Harmon, telecommunicatie-analist bij Meckler Media. “Worldcom is een verticaal geïntegreerd bedrijf, met alle telecomdiensten onder één dak. Via MCI breidt het nu ook enorm uit in nationaal en internationaal spraak- en dataverkeer en mobiele telefonie.”

Volgens Harmon kan de overname van MCI door Worldcom de knock-out betekenen van British Telecom op de Amerikaanse markt . “Overigens verwacht ik niet dat BT zich zomaar gewonnen zal geven”, aldus Harmon. “Dat kan nog een bitter gevecht worden.” Volgens Harmon is Worldcom het bedrijf van de toekomst. Juist doordat het zo nieuw is beschikt het over een benijdenswaardig modern net van hoge kwaliteit.

    • Lucas Ligtenberg