Whitherspoon overleden

LOS ANGELES, 2 OKT. De Amerikaanse rhythm and bluesmuzikant Jimmy Witherspoon is op 18 september in zijn woonplaats Los Angeles op 74-jarige leeftijd een natuurlijke dood gestorven. Dit meldt het Amerikaanse tijdschrift Billboard in zijn laatste nummer. Witherspoon werd op 8 augustus 1923 geboren in Gurdon, Arkansas.

Hij begon zijn carrière in 1944 als zanger van het orkest van de jazz-pianist Jay McShann. Begin jaren vijftig stapte Witherspoon over van de jazz op de toen populaire rhythm and blues.

In de jaren zestig werkte hij samen met jazz-musici als Count Basie en met bluesmuzikanten als T. Bone Walker en Brother Jack McDuff. Aan het eind van de jaren zestig maakte hij platen met onder meer Eric Burdon, toen de ex-zanger van de popgroep The Animals. Tot zijn dood werd Witherspoon steeds weer herontdekt door jonge muzikanten. Ook bleef hij platen en later cd's maken. Live at the mint (1997) was zijn laatste. (AFP)