Voorkeur; Theater

HENRY IV 't Barre Land speelt de twee delen van Shakespeares koningsdrama over macht, anarchie en orde temidden van stapels kratten. De fantasierijke regie en frisse speelstijl ontdoen deze klassieker van het stof der jaren. 3, 4 okt Groningen Grand Theatre.

DE VIER JAARGETIJDEN In reprise. Muzikale moppentrommel van klavierkomiek Hans Liberg, vergezeld door een danseres in tutu en een mezzo-sopraan in tule, met opgeruimd commentaar op new age-klanken en de verRieuïsering van de klassieken. 3 okt IJmuiden Stadsschouwburg, 4 okt Eindhoven Stadsschouwburg, 8 okt Cuijk Streekschouwburg, 9 okt Venlo De Maaspoort.

SCHERVEN In reprise. Fabelachtig vertoon van verbaal meesterschap door Youp van 't Hek, stemmig en veelzeggend begeleid door Rens van der Zalm, in het - met de Scheveningen Vormgevingsprijs bekroonde - decor van een likeurfabriekje waar het vroeger beter was. 3 okt Venlo De Maaspoort, 6, 7 okt Uden Markant, 8, 9 okt Gouda Schouwburg.

ANNIE Fleurig geënsceneerde musical over het weesmeisje en de multimiljonair, met glansrollen voor Nelly Frijda en Wil van Selst, veel aanstekelijke muziek en een hechte groep zingende en dansende kinderen. T/m 5 okt Rotterdam Luxor, 8, 9 okt Apeldoorn Orpheus.

BANDKAAI Gespierde slapstick en robuuste woordenwisselingen door Waardenberg & De Jong. 3, 4 okt Meppel Schouwburg Ogterop, 9 okt Oss De Lievekamp.

AMANDA Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. Voorstelling over het dilemma tussen passiviteit en slagvaardigheid. Ingeborg Elzevier speelt een mooie, ingetogen en ook opstandige rol. 3 okt Zoetermeer Stadstheater, 4 okt Rotterdam Schouwburg, 7 okt Emmen Theater de Muzeval, 9 okt Soest CC C-3.

DE SPOOKTREIN Spitsvondige musical-bewerking van een vooroorlogse theater-thriller over gestrande treinreizigers op een nachtelijk stationnetje, vaardig gespeeld en welluidend gezongen. 3 okt Gorcum De Nieuwe Doelen, 4 okt Alkmaar De Vest, 6 okt Eindhoven Stadsschouwburg, 7 okt Weert Munttheater, 9 okt Emmen De Muzeval.

RAMSES SOLO 'Onvoorspelbare avonden' met Ramses Shaffy, de zanger van het ruig-romantische lied. T/m 6 okt Amsterdam Amstelkerk.