Voorkeur; Muziek

HOHE MESSE Het barokorkest Concerto '91 en de Rotterdamse Laurenscantorij voeren olv Barend Schuurman op 5 okt 14u in de Rotterdamse Laurenskerk de Hohe Messe van J.S. Bach uit. Solisten zijn Hieke Meppelink, Wilke te Brummelstroete, Nico van der Meel en Charles van Tassel. Res. 010-4131494.

WILLEM WILMINK Twee gedichten van de Enschedeër Willem Wilmink over Enschede (Textielstad en Nieuw Enschede) zijn door drie componisten op muziek gezet. Carlos Michans schreef Phoenix, Gertjan Eldering Caducité en Christoph Gaggatz Kuriose Blüte. De wereldpremières daarvan vinden plaats op 8 okt 20u in het Enschedese Muziekcentrum tijdens een concert van het Symfonisch Blaasorkest Enschede olv Lute Hoekstra en het Orkest van het Oosten olv Jurjen Hempel. Wilmink draagt zelf zijn gedichten ook voor. Verder op het programma uitsluitend Nederlandse muziek van Pommer, Badings, Hendrik en Louis Andriessen en Tristan Keuris.

VROUW EN MUZIEK Vrouw en Muziek viert het tienjarig bestaan met vier concerten. Op 3 okt 20u15 in de Utrechtse Pieterskerk klinken premières van stukken geschreven voor de European Woman Composers Contest voor vrouwenkoor en slagwerk, uitgevoerd door kamerkoor Mnemosyne, Vrouwenkoor Chablis en een slagwerkensemble olv Caroline Westgeest. Op 4 okt zijn er in de Amsterdamse IJsbreker drie concerten. Om 12u klinken Nederlandse strijkkwartetten, om 15u30 worden verschillende stukken uitgevoerd en de korte opera Ni Dieu, ni diable van Caroline Ansink. Het jubileum wordt 21u besloten met improvisaties door het Ig Henneman Tentet.

CARMEN GOMEZ 'Jazzy' zangeres Carmen Gomez presenteert haar tweede cd 'Heaven is a State of Mind'. 2 okt De Kom Nieuwegein, 4 okt De Teerstoof Schiedam, 5 okt Bij Max Den Oever, 12 okt Rijswijkse Schouwburg (Vocal Jazz Night), 26 okt Alto Amsterdam, 30 okt Tros Sesjun Laren.

JAZZ IN HET CONCERTGEBOUW Zowel zangeres Betty Carter als 'smoelschuiver' Toots Thielemans zijn met hun eigen trio te horen in het eerste jazzconcert van dit seizoen. 6 okt Concertgebouw Amsterdam.

MEGADETH En nu nog zien dat we de oordopjes er na afloop ook weer uit krijgen. 4 okt IJsselhal, Zwolle.

CHUMBAWAMBA Politiek bevlogen hitparadepop, een contradictio in terminis? 5 okt Melkweg Max, Amsterdam.

SILVER APPLES Futuristisch jaren zestig-duo met zelfgebouwde synthesizers had grote invloed op de postrockbeweging en overleefde navolgers als Suicide. 7 okt Paradiso, Amsterdam.