Voorkeur; Galerie

FERNANDO ALVIM De Angolese kunstenaar Fernando Alvim heeft in de Gate Foundation een installatie gemaakt met als onderwerp de vergeten oorlog in zijn geboorteland. Om de verschrikkingen van de oorlog te verbeelden gebruikte hij uiteenlopende materialen als röntgenfoto's, verbrande babypoppen en omzwachtelde skeletten. T/m 19 dec. Keizersgracht 613, Amsterdam. Ma t/m vr 10-17u.

DAN ASHER Galerie de Expeditie toont nieuw werk van de Amerikaanse kunstenaar Dan Asher. Te zien zijn drie video's, videostills en foto's van onder andere een nachtelijke autotocht door Yokohama en van een man in Boedapest die temidden van het langsrazende verkeer een krant aan het lezen is. T/m 11 okt. Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

RICHTER Zaterdagavond 4 okt opent in de Blonkgarage de tentoonstelling 'Op de schaal van Richter' die in het kader van Leiden Cultuurstad '97 door de LAKgalerie is georganiseerd. De tentoonstelling toont werk van Frank van der Salm, Marcel Doorduin en Nadia Gonzalez, drie jonge kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het werk van de Duitse schilder Gerhard Richter. T/m 31 okt Nieuwstraat 33-41, Leiden. Wo t/m zo 13-17u.

GERCO DE RUIJTER De foto's van Gerco de Ruijter zijn gemaakt met een op afstand bedienbare camera die aan een vlieger is bevestigd. Het fotograferen wordt zo aan het toeval overgelaten, maar de foto's zijn vaak opvallend mooi van kleur en compositie. Door de geringe hoogte van de vlieger zijn nog veel details in het Hollandse landschap te ontdekken. T/m 12 okt. Galerie Ziegler, Sledemennerstraat 13, Groningen. Wo t/m zo 13-17u.

HILARY LLOYD Een monumentale videoinstallatie, bestaande uit zes monitoren, toont het leven van de dj's Ewan, Dominic en dj Sal. De Engelse Hilary Lloyd, die in haar werk vaak refereert aan de popcultuur, heeft hen gefilmd vanaf het moment dat zij naar het werk gaan, in de broeierige atmosfeer van het clubleven belanden en later in een taxi naar huis worden gereden, zonder in de film te monteren. T/m 2 nov. in Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Wo t/m zo 13-17u30.

JAMES WELLING Onder de titel 'Light Sources' toont de Amerikaan James Welling een nieuwe serie foto's in Galerie Paul Andriesse. De foto's lijken soms abstract, maar hebben altijd een identificeerbaar onderwerp, in dit geval lichtbronnen zoals TL-buizen. Voor deze serie gebruikte Welling de techniek van 'irisprints' waarbij kleine druppels inkt op het papier gespoten worden, wat een bijna schilderachtig effect oplevert. T/m 18 okt. Prinsengracht 116, Amsterdam. di t/m vr 11-18u za 14-18u.

EN VERDER Schilderijen en tekeningen van Armando t/m 19 okt. bij Galerie De Lange, Westenesscherstraat 56, Emmen; Federico D'Orazio bij Galerie Swart in Amsterdam t/m 9 okt; Hommage aan Joop Dam t/m 11 okt. bij Metro S, Kuiperspoort 22, Middelburg; Fantomas: installatie van Laurens Rook en Esther Vogel t/m 12 okt. in Galerie Keller, Buitenom 15, Den Haag; De tentoonstelling Zeep 1997, ofwel zeep voor 58 jaar huishoudelijk gebruik' van Marisca Voskam op 4, 9, 10 en 11 okt. in Galerie Torch, Amsterdam; installatie van Keiko Sato t/m 15 nov bij de Stichting Ultima Thule, Pieter Nieuwlandstraat 23c, Amsterdam. ***