Voorkeur; Films

BRIGANDS Otar Iosseliani maakte in zijn geboorteland Georgië een boze film die nu eens grof en dan weer subtiel als komedie poseert en zonder mildheid maar met veel sentiment zegt dat het kwaad van alle tijden is. Buñuel, Tati én Monty Python duiken op in een film met dezelfde acteurs in verschillende tijdperken als slechteriken met meer of minder macht. Amsterdam, Desmet. Eindhoven, Plaza Futura

FLOATING LIFE In subliem eenvoudige beelden tekent de naar Australië geëmigreerde Hongkong-filmmaakster Clara Law scènes op uit de Chinese diaspora. Een familie uit Hongkong tracht wortel te schieten in een ruim bemeten buitenwijk van Sydney; een dochter assimileert krampachtig, een ander woont bij München. Een klein, spiritueel meesterwerkje van een getalenteerd regisseuse. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster.

FORGOTTEN SILVER Een met flair en zichtbaar plezier gemaakte fake-documentaire over de Nieuw-Zeelandse filmpionier Colin McKenzie, die in zijn eentje de hele filmgeschiedenis vertegenwoordigt. Hij vond kort na de eeuwwisseling in rap tempo de de geluids- en de kleurenfilm uit en schreef de ontdekking van de close-up op zijn naam. Ook voor wie de clou kent, blijft Forgotten Silver ijzersterk. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

GORDEL VAN SMARAGD Tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek van de tien jaar die vooraf gingen aan de soevereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Regisseur en scenarist Orlow Seunke plaatst met allure de, vanuit verschillende standpunten evenwichtig beschouwde geschiedenis op de voorgrond en maakt de emoties van zijn fictieve personages dienstbaar aan zijn didactische bedoelingen. Amsterdam: Alfa en Movies. Den Haag: Babylon en Metropole. Groningen: Camera. Leiden: Kijkhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Pathe. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Studio. Wageningen: Molenstraat.

GRIDLOCK'D Verbazend genuanceerd en realistisch regiedebuut van zwarte acteur Vondie Curtis Hall maakt zelfs van de kort na de opnamen vermoorde gangstarapper Tupac Shakur een sympathiek personage. In verkommerd Detroit zoekt Shakur met neurotische junkie Tim Roth naar door bureaucratische hindernissen belemmerde medische hulp voor aan overdosis bezweken vriendin. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Groningen: Poelestraat. Heemskerk: Cinema Marquette.

EN VERDER Big Night Amsterdam: Desmet. Drachten: Cinema Modern. Heerenveen: Movieskoop; Breaking The Waves Amsterdam: Desmet. Utrecht: 't Hoogt; Conte d'Été Amersfoort: De Lieve Vrouw. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Delft: Filmhuis Lumen; Everyone Says I Love You Amstelveen: Cinema Oscar. Maastricht: Ciné K; Hufters en Hofdames Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Cinemariënburg; Marion Utrecht: 't Hoogt; Men In Black in meer dan 42 theaters; Microcosmos Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé Cinema. Groningen: Liga '68. Leiden: Kijkhuis Utrecht: Springhaver Winterswijk: Service Theater Skopein. Boxmeer: De Weijer; William Shakespeare's Romeo & Juliet Enschede: Alhambra, Concordia Cinema. Groningen: Camera. Hilversum: Filmtheater. Utrecht: City Theater / Movies. Zutphen: Luxor.