VN roepen staf terug uit Kabila's Congo

NEW YORK, 2 OKT. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft gisteren drie stafleden van het VN-team dat onderzoek doet naar massamoorden onder Rwandese vluchtelingen in het oosten van Congo (voorheen Zaïre) voor beraad teruggeroepen. Volgens VN-woordvoerder Fred Eckhart gaan de drie pas terug als “de Congolese autoriteiten opheldering hebben verschaft over hun beleid terzake”.

Het onderzoek zit al zes weken muurvast. De team-leden hebben nog steeds geen toestemming gekregen om de hoofdstad Kinshasa te verlaten en de plaatsen des onheils te bezoeken.

Dinsdag liet president Kabila van Congo zich in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka ontvallen dat het VN-team “beter kan vertrekken”. Gisteren ontkende Kabila echter dat hij de VN heeft gevraagd om de onderzoekers onmiddellijk terug te roepen.

Volgens diplomatieke bronnen zullen de Verenigde Staten een gezant sturen naar Midden-Afrika om het vastgelopen onderzoek weer vlot te helpen trekken. Deze gezant zal gedurende twee weken gesprekken voeren met leiders in Rwanda, Congo en andere landen in het gebied. Als de missie resultaten boekt, zullen de door Annan teruggeroepen onderzoekers opnieuw vertrekken naar Congo, aldus deze bronnen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Bill Richardson, die tevens voorzitter is van de Veiligheidsraad, toonde zich optimistisch over een goede afloop. Hij zij “bemoedigd” te zijn door de rede die Kabila's minister van Buitenlandse Zaken, Bizima Karaha, gisteren hield voor de VN-Assemblee. Bij die gelegenheid zei de minister dat het VN-team kan blijven. Richardson zei echter dat de bewegingsvrijheid van de onderzoekers “niet onderhandelbaar” is. (AFP, AP, Reuter)